Istraživačko-spoznajne aktivnosti

Istraživačko-spoznajne aktivnosti

Vrijeme djetinjstva je zaista jedan od najljepših životnih perioda, kada nam je sve ono što je u našim rukama čudesno i na neki svojstven način čarobno, a to čarobno nalazi se u mogučnosti istraživanja što mi odrasli moramo dozvoliti i omogućiti našoj djeci. Kroz različite istraživačko – spoznajne aktivnosti, od kojih nam se zapravo i sastoji život, dijete stječe sigurnost, uči o svojoj okolini i razvija svoju kreativnost i maštu.

Da bi dijete moglo spoznati kako stvari funkcioniraju, ono mora biti samostalno aktivno, mora osjetiti, čuti, vidjeti, isprobati, a sve to za njih je najmanji problem jer djeca rođenjem imaju neodoljivu potrebu za istraživanjem, interes djeteta za istraživanjem je vrlo snažan, ali isto tako svako dijete ima i različitu snagu unutrašnje motivacije o kojoj ovisi koliko će koje dijete biti aktivno. Unutrašnjoj motivaciji potrebna je i ona vanjska da bi se dijete u punom smislu moglo ostvariti, zato je važna potpora odraslih, naša pažnja, strpljivost i osvještenost da djeca zaista mogu puno toga učiniti samostalno i da zbog naše žurbe često puta uskratimo djeci da čine upravo to…istražuju i budu samostalno aktivna u svakodnevnim radnjama.

Naše male glavice ovih su dana bile jako vrijedne, istraživale i spoznavale na različite načine, svatko ponaosob, na svoj način