Održano predavanje o važnosti čitanja i kvalitetnog korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije

Održano predavanje o važnosti čitanja i kvalitetnog korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije

U četvrtak 16.3.2017. u sklopu roditeljskog sastanka održanog za roditelje polaznika Dječjeg vrtića „Vrapčić“, podružnice „Lastavica“ iz Peteranca, održano je predavanje za roditelje u organizaciji Bibliobusne službe Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica. Predavanje je održano u sklopu projekta „Rastemo čitajući: poticanje rane pismenosti u ruralnim područjima Koprivničko-križevačke županije“. O temi važnosti čitanja i kvalitetnog korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije govorili su Goran Živković, prof. pedagogije i povijesti i stručni suradnik pedagog zaposlen u OŠ Martijanec i Danijela Petrić, knjižničarka i djelatnica Dječjeg odjela koprivničke Knjižnice.

Goran Živković roditeljima je dao kratak prikaz razvoja ljudskog mozga i svih poticaja koji su mu za to potrebni te pojasnio kako pretjerana i neadekvatna upotreba informacijsko-komunikacijske tehnologije (računala, tableti, pametni telefoni) može naštetiti dječjem razvoju. Također je naglasio da je korištenje tehnologije danas nužnost i temelj informacijske pismenosti i ukazao na načine kako da roditelji u odgoj svoga djeteta informacijsko-komunikacijsku tehnologiju uključe na kvalitetan način, odabirom kvalitetnih sadržaja i zajedničkim interaktivnim provođenjem vremena pred ekranom, ali i u svim drugim aktivnostima.

Danijela Petrić pojasnila koja sve koristi za dijete ima zajedničko čitanje od najranije dobi, kako odabrati kvalitetnu slikovnicu i gdje naći dobre preporuke za pronalazak kvalitetne knjižne građe. Predstavila je i kvalitetne sadržaje za djecu na internetu, aplikacije za igru i učenje za predškolsku djecu i interaktivnu slikovnicu koja donosi novo iskustvo čitanja u kojem knjižnu građu dodatno „oživljava“ posebno za tu svrhu kreirana aplikacija za tablet i pametni telefon.

Roditelji su imali priliku prelistati preporučene slikovnice i proučiti tablet s kvalitetnim aplikacijama koji je, zajedno sa slikovnicama i radnim materijalima za djecu i odgajateljice, dječji vrtić „Lastavica“ iz Peteranca dobio na korištenje u okviru projekta „Rastemo čitajući“.

Ana Škvarić
Dipl. knjižničarka – informator u bibliobusu
Voditeljica Bibliobusne službe
Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica