Vrapčići iz Drnja posjetili vrtiće u Sloveniji

Vrapčići iz Drnja posjetili vrtiće u Sloveniji

U sklopu Godišnjeg plana i programa te Kurikuluma vrtića, vezano uz razmjenu stručnih posjeta izvan granice Republike Hrvatske, od ove radne godine odgojiteljice DV “Vrapčić” Drnje proširuju svoju prekograničnu suradnju i na Republiku Sloveniju.

Iskustvo stručnjaka praktičara drugih država uvijek može biti poticajno pozivu za koji smo se opredijelili, posebice ako je to vezano uz rad s najmlađima. Razmjenom iskustva, povezujemo ne samo iskustva različitih programa predškolskih ustanova, već i djecu kojoj ćemo povjeriti razvijanje kasnijih dobrih međudržavnih odnosa. Uvažavanje, tolerancija i dijalog nužne su vrednote osobnosti, a na ovaj način stvaramo dobre temelje suradnje već od najranije dobi.

Interes za razmjenu praktičnog iskustva je bio obostran, dobrodošao je i smatramo ga participativnim za oba vrtića.

Osim stručnog posjeta centralnom vrtiću u Ormožu, obišli smo novootvoreni objekat u Velikoj Nedelji, a na kraju vidjeli integrirani dan pod nazivom “Tragtev” u objektu Podgorci u kojem djeca i odgojitelji povezuju rujanska događanja berbe grožđa, kraja prepoznatljivog po autohtonim sortama visoko kvalitetnog grožđa koje je započelo već postavljanjem klopotca na vrtićkim brajdama grožđa koje se tradicijski i bralo taj dan, puticama kako se to čini i u velikim vinogradima tog područja. Vrtić dosta radi da bi očuvao zavičajnu prepoznatljivu tradiciju i baštinu, što je bila i poveznica ovih vrtića.

Dogovorena je suradnja za iduću godinu koja će se proširiti prijateljstvo razmjenom posjeta i grupe djece i roditelja te uzvratiti uskoro gostoprimstvo kolegicama u našem vrtiću te im pokazati uz rad našeg vrtića i ljepotu naših sela, grada i županije.