Ukusan kruh, sočna jabuka

Ukusan kruh, sočna jabuka

U mjesecu se listopadu tradicionalno obilježavaju Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, za radost dobre berbe i žetve te uspjehe i darove kojima smo tijekom godine podareni. I djeca starije skupine Mišići neposrednim su iskustvom sudjelovala u aktivnostima vezanim uz tu temu. Zajedno s roditeljima donosili su u vrtić razne plodove jeseni, dekorirali prostor. Spoznajni svijet obogaćivali smo istraživanjem karakteristika pojedinih voćaka, povrtnica i raznih poljoprivrednih kultura pomoću svih osjetila i raznih pokusa.

Vidjeli smo i mlin za mljevenje kukuruznog brašna kod obitelji Štubljak u Sigecu, nastupili na Svetoj misi uz Dan kruha i brali jabuke u vrtu našeg prijatelja Marka. Radne navike i svijest o važnosti zajedništva poticane su kroz zajedničko pripremanje kruha i peciva s našom kuharicom, te pripremu ukusnog i zdravog kolača od jabuka. Posjetili smo i obitelj Pakasin  kako bismo se upoznali sa strojevima i alatima potrebnim za pripremu te obradu zemlje i naposljetku žetvu odnosno berbu poljoprivrednih kultura. 

Mnogobrojnim poticajima i aktivnostima razvijali smo svijest o vrijednosti rada poljoprivrednika i svih ostalih zanimanja uključenih u pripremu hrane, a sve je temeljeno na izgrađivanju pozitivnih stavova djece prema prirodi i vrijednosti zdravih namirnica.