15. GALOVIĆEVO LETO / 133. ROĐENDAN FRANA GALOVIĆA

15. GALOVIĆEVO LETO / 133. ROĐENDAN FRANA GALOVIĆA

U suorganizaciji Udruge Galovićev dom, Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici i Križevačkog likovnog kruga održana je u ponedjeljak 20. srpnja 15. po redu manifestacija Galovićevo leto (2005.-2020.) na etno imanju obitelji Betlehem u Peterancu, rodnom selu hrvatskog pjesnika i književnika Frana Galovića (20.7.1887. – Radenković, Mačva, 26.10. 1914.). Druga je to od četiri godišnje manifestacije koje evociraju pjesnički Galovićev ciklus Pramalet – Leto – Jesen – Zima sadržan u njegovoj antologijskoj za hrvatsku književnost kajkavskoj zbirci Z mojih bregov koja u cijelosti slavi ne samo mukotrpni ovozemaljski seljački rad na zemlji i vinogradu, već i duhovni metafizički odnos i poštovanje podravskog čovjeka spram života i prirode. Ima li išta ljepše od narodnog spomen – izvođenja Galovićevih pjesama u prirodnom ambijentu njegovog rodnog sela, u ambijentu sela u kakvom je i on odrastao i formirao se kao hrvatski pjesnik i književnik?

Ugodno postavljenu kulisu manifestaciji u ambijentu etno-dvorišta činile su dokumentarna izložba o životu i književnom opusu F. Galovića kao i prigodna izložba slika s motivima prirode slikara Križevačkog likovnog kruga. Sam program pjesničkih interpretacija zaigranom su dječjom svježinom u izvedbi otvorila dječica Dječjeg vrtića Bregunica iz Novog Virja recitacijom kajkavske pjesme Miroslava Dolenca Dravskog (Novo Virje, 1937. – Zagreb, 1995.) pod vodstvom ravnateljice vrtića Željke Hrženjak, uslijedila je duboko sigurna izvedba Galovića učenice Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva iz Đurđevca Magdalene Mesarov, potom je uslijedio izvorno kajkavianski nastup predsjednice Udruge Osebunjek iz Vrbovca Katarine Zadrije, pa empatična peteranska inerpretacija Galovića Ivane Betlehem, zatim ekspresivan nastup starih klasičnih Galovićianaca Kreše Blažeka i Jože Blažeka, pa čitanje poezije Ane Jakopanec, a interpretacijom štokavskih Galovićevih pjesama u prozi – Labuđe pjesme i Zapisnici samotnika – odlično su iznenadile Edita Kutnjak – Zlatar i Katerina Zagerc iz Ludbrega. U glazbenom programu nastupili su klasičnim već prokušanim vlastitim aranžmanima Bemian duet ovaj put ojačan mladom gitaristicom Monikom Picer te u duetu sjajan podravski antologijski majstor cimbala Andrija Maronić i Ana Betlehem. O kajkavštini književnika Miroslava Dolenca Dravskog i F. Galovića te u narodu ukorijenjenom ljetnom duhovnom blagdanu i simbolici Petrova i Pavlova u prirodnom podravskom zavičaju skladno i utemeljeno je govorila prof. Lidija Levačić-Mesarov dok je pozdravnu riječ i pozivom na nastavak dugogodišnje plodne kajkavske suradnje uputio i ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Mladen Kerstner iz Ludbrega Stjepan Stjepić.

Manifestacija je održana uz potporu Općine Peteranec i Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici, a na kraju svečanosti duha uslijedila je i svečanost uz Galovićevu rođendansku tortu s čokoladnom oznakom brojeva 133.

(DE)