Galovićev spomenek 2017. u Zagrebu

Galovićev spomenek 2017. u Zagrebu

U Narodnom sveučilištu u Dubravi u hrvatskoj metropoli u Zagrebu održan je u četvrtak 26.10. u organizaciji Hrvatskog književnog društva Ogranak Zagreb Spomenek na književnika Frana Galovića. HKD ugostilo je Udrugu „Galovićev dom“ iz Peteranca koja je s brojnim suradnicima donijela jesenski dašak Galovićeve kajkavske Podravine u Zagreb – Udrugom žena „Hrvatsko srce Peteranec“ koja je predstavila bogatu narodnu nošnju i donijela gastronomsku senzaciju „peteranske mudline“ počastivši etno-domjenkom brojnu publiku, Ogrankom Matice hrvatske u Koprivnici i Gradskom knjižnicom „Mladen Kerstner“ Ludbreg.

Sudjelovali su relevantni pjesnici podravskog kajkavskog bazena Marija Hegedušić i Ivan Picer te Branko Dolenec, dok su izvadak iz Galovićeva proznog opusa angažirano predstavili Vesna i Željko Orač iz Đurđevca. U iznimno intimnoj kajkavskoj večeri spojilo se kajkavsko pjesništvo Dragutina Domjanića (Sveti Ivan Zelina, 1875 – Zagreb, 1933) i Frana Galovića (Peteranec, 1887 – Radenkovići, Mačva, 1914). čemu su posebno pridonijele članice Crkvenog zbora iz Moravča sjajno u višeglasju otpjevavši repertoar Domjanićevih kajkavskih pjesama i bezvremenski etno-aranžmani Galovićevih pjesama Bemian dueta iz Peteranca. Upravo su Domjanić i Galović pioniri revitalizacije kajkavskog narječja s početka 20. stoljeća kajkavskim antologijskim zbirkama – Kipci i popevke & Z mojih bregov.

U sklopu večeri evocirana je i 110. godišnjica prvog prikazivanja Galovićeve drame „Tamara“ 1907. na daskama HNK u Zagrebu. Ovom je književno-kulturnom večeri odan spomen na F. Galovića koji je ostavio velikog traga u književnom, kulturnom i političkom životu Zagreba s početka 20.stoljeća. (D.E.)