Galovićeva pramalet 2016.

Galovićeva pramalet 2016.

Na inicijativu Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici, Udruge Galovićev dom iz Peteranca i O.Š.M.P. Miškina iz Đelekovca bit će imenovan “DOM KULTURE PAJO KANIŽAJ” u njegovu rodnu Đelekovcu

Pajo Kanižaj u Galovićevom domu 2015.

Pajo Kanižaj u Galovićevom domu 2015.

U Galovićevom domu – etno-imanju obitelji Betlehem održana je „Galovićeva pramalet 2016.” (održava se od 2005.) u Peterancu u rodnom selu Frana Galovića (1887-1914.) književnika hrvatske moderne. Godišnje se odvija 4 kulturno-književne manifestacije, kojih je Pajo Kanižaj bio redovit književni gost, – Pramalet, Leto, Jesen, Zima – upravo u skladu s podnaslovima iz Galovićeva sjajnog, antologijskog u korpusu povijesti hrvatske književnosti kajkavskog ciklusa „Z mojih bregov“.

Ova „Pramalet” koncepcijski bila je posvećena podravskom & hrvatskom književniku Paji Kanižaju (22.7.1939. Đelekovec – 4.11.2015. Krapinske Toplice) te su se uspješno interpretirali dijelovi iz njegova velika književna opusa – pjesme, epigrami, aforizmi, kajiku, proza te izvatci iz životopisa.

U programu su sudjelovali učenici O.Š. M.P. Miškina iz Đelekovca, O.Š. Novo Virje, O.Š. F.Koncelak Drnje & P.Š. F.Galović Peteranec, Bemian duet, članovi Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici & Varaždinskog književnog društva, “Hrvatsko srce” Peteranec te glazbenici & glumci HNK Varaždin.

U sklopu programa načelnica Kanižajeva rodna sela – Općine Đelekovec izvijestila je kako je prihvaćena inicijativa Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici, Udruge Galovićev dom iz Peteranca i O.Š.M.P. Miškina iz Đelekovca da se imenuje „DOM KULTURE PAJO KANIŽAJ” kao trajan spomen na književnika, humoristu, urednika časopisa i Hrvatske radio televizije, scenaristu & klasika hrvatske dječje književnosti.

Podsjetimo, Pajo Kanižaj dobitnik je Nagrade za životno djelo grada Koprivnice na inicijativu Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici 2006. godine. Uz navedeno, Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici objavio je dvije knjige Paje KanižajaČuvajte mi mjesečinu, 2005. i Ebigrami, a forizmi?, 2009., a knjige su predstavljene u Koprivnici, Zagrebu, Varaždinu i Čakovcu. Knjige su nominirane za književnu nagradu Fran Galović i ušle su u uži krug nominacija.

Ovu jesen, točnije 4.11.2016. u Koprivnici će se u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici sa suradnicima održati književna manifestacija „1. DANI PAJE KANIŽAJA“.

Pajo Kanižaj bio je član Društva hrvatskih književnika, Matice hrvatske i Društva Podravec u Zagrebu.

Predsjednik Ogranka Matice hrvatske Koprivnica:

Dražen Ernečić, prof.