GALOVIĆEVA PRAMALET POSVEĆENA 100. OBLJETNICI ROĐENJA KLASIKA HRVATSKE NAIVNE UMJETNOSTI I KNJIŽEVNIKA IVANA VEČENAJA (1920.-2013.)

GALOVIĆEVA PRAMALET POSVEĆENA 100. OBLJETNICI ROĐENJA KLASIKA HRVATSKE NAIVNE UMJETNOSTI I KNJIŽEVNIKA IVANA VEČENAJA (1920.-2013.)

Zbog epidemioloških uvjeta naknadno je posljednjeg dana proljeća u subotu 20. lipnja u suorganizaciji Udruge Galovićev dom i Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici, na etno-imanju Galovićev dom u rodnom selu pjesnika Frana Galovića (1887.-1914.) održana manifestacija Galovićeva pramalet koja evocira antologijsku kajkavsku zbirku čvrsto ukotvljenu u povijesti hrvatske književnosti Z mojih bregov. Ovo je bilo 15. po redu izdanje Pramaleti, koja se održava od 2006. godine, a koncepcijski je bila posvećena 100.obljetnici rođenja klasika hrvatske i svjetske naivne umjetnosti i književnika Ivana Večenaja (1920. -2013.)

O životopisu i slikarstvu I.Večenaja govorio je njegov sin Mladen, voditelj Muzeja I. Večenaja u Goli te je otvorena izložba grafika Večenajeva Podravina. Organizatori su obitelji Večenaj uručili Zahvalu za očuvanje umjetničkog opusa I.Večenaja koji promiče kulturni i narodni identitet Podravine. Ivan Večenaj bio je kao mladi slikar na otvorenju spomenika F.Galoviću 1954.g. u Peterancu zajedno s D. Tadijanovićem, G. Krklecom i D. Cesarićem, a 2010.g. proglašen je zaslužnim članom Matice hrvatske i počasnim članom Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici.

Odlukom Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici dodijeljeno je Priznanje za uspješni 20. godišnji rad i organizaciju više od stotinu akcija i manifestacija tajniku Ogranka Miroslavu Betlehemu.

U programu sudjelovali su narodni pjesnici Ivan Picer, Joža Blažek, Katica Jakupec, Đurđa Strahija, odličnom interpretacijom Galovićevih stihova srednjoškolke Monika Picer i Barbara Vukotić i učenica Melani Sataić, u glazbenom dijelu programa vrsni podravski majstor cimbala Andrija Maronić, Monika Picer, ak. gitarist Igor Paro te Bemian duet. Posebno ugodno ozračje manifestaciji dale su zajedništvom Udruga žena „Hrvatsko srce” Peteranec i Udruga žena Peteranec u čije ime su lijepo pozdravile publiku nove predsjednice Maja Petak i Marija Betlehem. Djeca iz dječjeg vrtića Bregunica iz Novog Virja pod vodstvom ravnateljice Željke Hrženjak veselo i svježe interpretirala su kajkavske pjesme Miroslava Dolenca Dravskog, a Glumačka družina Keršneri iz Ludbrega sjajno je izvela humorističku jednočinku Smiljke Bencet Regica na sudu.

D.E.