PODRAVSKOM SVEČANOŠĆU U NOVOM VIRJU OBILJEŽENA 25. OBLJETNICA BEMIAN DUETA I SPOMEN NA MIROSLAVA DOLENCA DRAVSKOG

PODRAVSKOM SVEČANOŠĆU U NOVOM VIRJU OBILJEŽENA 25. OBLJETNICA BEMIAN DUETA I SPOMEN NA MIROSLAVA DOLENCA DRAVSKOG

U Dječjem vrtiću Bregunica 27. rujna u Novom Virju glazbeno-poetskom večeri obilježena je 25. obljetnica prvog nastupa Bemian dueta 29. rujna 1994. godine u koprivničkoj knjižnici Fran Galović u prigodi predstavljanja knjige Ljekoviti doživljaji djetinjstva podravskog i hrvatskog književnika Miroslava Dolenca Dravskog (Novo Virje, 1937. – Zagreb, 1995.).

Kao organizator i sudionik o toj književnoj večeri govorio je nadahnuto tadašnji ravnatelj knjižnice Josip Blažek. U bogatom i mozaičnom programu nastupili su vrtićarci, osnovnoškolci, gimnazijalci i studenti interpretacijama pjesmama M.D. Dravskoga, pjesnici Marija Hegedušić, Ivan Picer, Ljubica Ribić i Milan Novak, a slavljenički kantautorski sastav Bemian duet sjajno je izveo nekoliko vlastitih uspješnica.

Moderatorica svečanosti bila je Lidija Levačić – Mesarov, a čestitkama su se pridružili i ravnateljica vrtića Željka Međurečan, ravnatelj OŠ Ferdinandovac Slavko Kenđelić, načelnik Općine Novo Virje Branko Mesarov i Miroslav Dolenec mlađi.

U potkrovlju vrtića mogla se razgledati Memorijalna soba M.D. Dravskoga.

Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici darovao je knjige Dječjem vrtiću i OŠ Ferdinandovac te predložio da se sljedeće godine na 25. obljetnicu smrti Miroslava Dolenca Dravskog pod pokroviteljstvom MK RH i Matice hrvatske u organizaciji Općine Novo Virje i Ogranka MH u Koprivnici organizira skup o životu i djelu Dravskog. Ovu podravsku glazbeno – poetsku večer organizirali su Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici, Dječji vrtić Bregunica, Osnovna škola Ferdinandovac i Općina Novo Virje. (D.E.)