DVD Sigetec

Društvo je osnovano 1879. godine na inicijativu kolarskog majstora Ivana Juriše, ali službeno je registrirano tek 1891. godine. Okupivši oko sebe nekolicinu istomišljenika, Juriša je započeo s radom na unapređenju rada Društva. Već 1887. godine kupljena je jedna ručna štrcaljka, tzv. “nalevnjača”, a 1890. i druga, marke “Kraus”, sa svom potrebnom opremom te 28 odijela s kacigama. Odmah po registraciji, Društvo je učlanjeno u tadašnju Hrvatsko-slavonsku vatrogasnu zajednicu. Aktivni su sve do 1914. godine kada počinje Prvi svjetski rat te je veliki broj članova mobiliziran u Austro-ugarsku vojsku. Nažalost, većina se nije vratila s ratišta.

1925. Ljudevit Volfson zajedno sa Stjepanom Cmrkom i Matom Dombovićem ponovno aktivira Društvo koje tada broji 26 članova. Osim spremišta za štrcaljke, nisu imali vlastite prostorije sve do 1929. godine, kada konačnom razdiobom Zemljišne zajednice Sigetec dobivaju sve zgrade koje su bile vezane za spremište. Uspješno rade sve do početka Drugog svjetskog rata kada svi mlađi članovi odlaze na ratište.

U vrijeme NDH, Društvo je održavalo dežurstva samo sa starijim članovima, no time nije umanjena sposobnost za brzu i uspješnu intervenciju. Za vrijeme rata u Vatrogasnom domu nalazile su se radionice za potrebe NDH i njemačke vojske, a nakon pada NDH ostavljene su u jako lošem stanju. Nakon pada NDH, Društvo nastavlja s radom iako je tijekom rata opljačkano. Pristupa se renoviranju i nadogradnji Vatrogasnog doma.

1961. Društvo slavi 70. obljetnicu te dobiva svoj prvi barjak od NO Općine Drnje. U idućim godinama modernizira opremu.

1954. kupuje se prvi agregat “TMZ”. Na čelo dolazi Franjo Blažotinec koji vodi Društvo sljedećih 20 godina. 1967. kupuje se drugi agregat “Mali Zvornik”, a 1968. instalirana je krovna sirena, 1971. kupljeno je i prvo vozilo kombi IMV 1600 SUPER B, a 1972. i traktorska cisterna “Majevica”. 1978. kupuje se autocisterna “CSEPEL” koja je i danas udarna snaga DVD-a Sigetec. Nakon nabave autocisterne započinje se razmišljati o ponovnom proširenju spremišta koje je postalo premalo za svu opremu. Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, 1991. pristupa se nadogradnji spremišta koje traje sve do 1998. godine.

U vrijeme Domovinskog rata veliko broj članova odlazi na ratište, a Društvo održavaju dječaci od 15-ak godina pod vodstvom tadašnjeg predsjednika Josipa Kalavarića. 1995. za predsjednika DVD-a izabran je Darko Palaš, za tajnika Darko Barčanec, a za zapovjednika Tihomir Petrović.

1998. Društvo organizira 1. Međunarodno natjecanje vatrogasaca Sigetec ’98. na koje dolaze i prijatelji iz Mađarske (Budapest), Slovenije (Hajdose) te Češke (Rožmital pod Tremšinem). Nakon toga i članovi DVD-a Sigetec odlaze na međunarodna natjecanja u spomenute države. 2001. održana je proslava 110 godina rada  na kojem su uz domaće vatrogasce bili i prijatelji iz inozemstva. Gosti iz češkog grada Rožmital pod Tremšinem doveli doveli su i glazbenike koji su održali koncert limene glazbe.

U rujnu 2001. godine pristupa se osnivanju vatrogasnog odjeljenja u obližnjoj Komatnici te se ustrojava Vod Komatnica kao dio DVD-a Sigetec. U Komatnicu se dislocira traktorska cisterna Majevica kapaciteta 5000 litara vode.

2002. uz pomoć mještana Sigeca, gospođe Božice Zumbor, Požarnog područja Koprivnica, gospođe Roze Generalić i PGD Hajdose, kupljen je kombi Ducato 2.

2006. Društvo nabavlja vozilo FAP 2026 iz JVP Koprivnica. Uz veliku pomoć Općine Peteranec, mještana Sigeca te tvrtke Gradko, nadograđen je Vatrogasni dom. Radovi su se izvodili većinom dobrovoljnim radom članova DVD-a Sigetec.  Od 2007. održavaju se Natjecanja operativnih vatrogasaca. Rad u Društvu velikom dijelom posvećen je što boljoj izobrazbi pripadnih operativnog voda. Ženska natjecateljska desetina su u kategoriji Žene A, pod vodstvom trenera Branka Korošca, na državnim natjecanjima u Osijeku 2004. i Splitu 2008. osvojile peto mjesto.  Puno se radi i sa mladeži u kategorijama od 6 – 12 godina i od 12 – 16 godina.

DVD Sigetec posebno je ponosno na potpisane Povelje o pobratimljenju sa DVD Split i DVD Legrad te na prijateljstvo s DVD Svinjarevci, DVD Pomaz (Mađarska), PGD Hajdoše (Slovenija) i SDH Rožmital pod Tremšinem (Češka). Odličnu suradnju imaju i sa DVD Peteranec.

U veljači 2013. godine Društvo je posjetio glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske, Slavko Tucaković, u čijoj pratnji je bilo izaslanstvo izraelskih vatrogasaca.

>> Izvješće za 2014. godinu

>> Odgovorne osobe


Vrtićarci  iz Potočnice posjetili Dobrovoljno vatrogasno društvo Sigetec
Vrtićarci iz Potočnice posjetili Dobrovoljno vatrogasno društvo Sigetec
11. svibnja, 2022. 18:00

Povodom dana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, djeca iz Dječjeg vrtića Potočnica posjetila su...

Continue reading →

U požaru na području Sigeca stradalo 20 hektara suhe trave
U požaru na području Sigeca stradalo 20 hektara suhe trave
15. ožujka, 2022. 10:51

Požar na području uz Dravu buknuo je jučer, 15. ožujka, a uzrok još...

Continue reading →

Godišnja skupština DVD-a Sigetec
Godišnja skupština DVD-a Sigetec
11. veljače, 2020. 14:04

U subotu je u društvenom domu u Sigecu održana 129. redovna izvještajna skupština...

Continue reading →

Proslava 125 godina rada i postojanja
Proslava 125 godina rada i postojanja
28. lipnja, 2016. 10:21

Pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te supokroviteljstvom Općine Peteranec Dobrovoljno vatrogasno...

Continue reading →