Sigečko srce i KUD Gruntovec

Gruntovčani na Čvarak festu
Gruntovčani na Čvarak festu
3. prosinca, 2021. 09:19

...

Aktivnosti udruge i KUD-a kroz 2016. godinu
Aktivnosti udruge i KUD-a kroz 2016. godinu
12. prosinca, 2016. 10:19

Ova godina je za udrugu bila više nego uspješna što je rezultiralo time...

Slovenci se sjećaju Gruntovčana
Slovenci se sjećaju Gruntovčana
10. srpnja, 2017. 14:36

Udruga Sigečko srce i kud Gruntovec, bili su u subotu 17.06.2017. u popodnevnim...

UDRUGA SIGEČKO SRCE SUDJELOVALA NA PODRAVSKIM MOTIVIMA
UDRUGA SIGEČKO SRCE SUDJELOVALA NA PODRAVSKIM MOTIVIMA
6. srpnja, 2017. 13:45

KAO I SVAKE GODINE NAŠE VRIJEDNE ČLANICE SU PEKLE KOLAČE TE SUDJELOVALE NA...

PROSLAVA 20. ROĐENDANA VRTIĆA VRAPČIĆ
PROSLAVA 20. ROĐENDANA VRTIĆA VRAPČIĆ
5. lipnja, 2017. 14:00

ČLANOVI UDRUGE SIGEČKO SRCE U SKLOPU SURADNJE SA DJEČJIM VRTIĆOM POTOČNICA  SUDJELOVAO NA PROSLAVI 20...

KUD Gruntovec nastupio sa skečem u Sračincu
KUD Gruntovec nastupio sa skečem u Sračincu
17. ožujka, 2017. 09:26

11.03.2017 u prepunom domu kulture  u Sračincu, u varaždinskoj županiji  na manifestaciji pod...

Prapodravci oduševili Slovence
Prapodravci oduševili Slovence
17. ožujka, 2017. 08:58

26.02.2017. podravska pjesma veselo je odjekivala ptujskim ulicama koje su preplavile maškare iz...


Darivanje uoči Uskrsa

Članice udruge “Sigečko srce” su uoči Uskrsa darivale kolačima najpotrebitije obitelji u Sigecu.

 


Izložba crteža Ivana Generalića u Varaždinu

18. ožujka 2015. godine, na poziv dugogodišnjeg počasnog člana udruge “Sigečko srce”, gospodina Vladimira Malogorskog, nekoliko članova i članica Udruge sudjelovalo je na izložbi crteža Ivana Generalića u Gradskom muzeju Varaždin, palači Sermage.

Gospodin Vladimir Malogorski je poznati dugogodišnji kolekcionar poznatih djela Ivana Rabuzina, Ivana Lackovića Croate, Stolnika, Crnčića, Račkog i mnogih drugih, ali najvećim dijelom Ivana Generalića. Poznati slikar Ivan Generalić posljednjih je desetak godina života proživio u Sigecu, gdje je i pokopan.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Varaždina, gospodin Goran Habuš, a osvrt na izložena djela dao je akademik Tonko Maroević.

Sigečki pjesnik i član udruge “Sigečko srce” pročitao je svoje dvije pojesme posvećene Ivanu Generaliću. Na inicijativu gospodina Malogorskog, neke od članice Udruge obukle su sigečku nošnju koja je plijenila pažnju prisutnih te time doprinijele cjelokupnom ugođaju.


15. godišnja skupština

Udruga “Sigečko srce” održala je svoju 15. godišnju skupštinu na kojoj su učlanjena četiri nova člana te Udruga trenutno broji 71 člana.

U kratkom osvrtu kroz 15 godina rada, posebni naglasak stavljen je na prepoznatljivo ime manifestacije – Gruntovčanijada.

U aktivnostima KUD-a Gruntovec posebno se ističe dramska sekcija poznata pod nazivom “Prapodravci”, koja je prošle godine imala 12 nastupa i 56 proba. Također je vrlo aktivna fašenjska sekcija poznata pod nazivom “Prapodravci”, koja je ove godine nastupala na Koprivničkom fašniku, na velikom Samoborskom fašniku, Čakovečkom fašniku te u Kapošvaru.

Nije izostao ni humanitara rad Udruge, kako u samom Sigecu za potrebe obitelji slabijeg imovnog stanja, tako i izvan Sigeca. Članice Udruge dale su svoj doprinos kod uređenja društvenog doma te sadnje sezonskog cvijeća po križanjima u selu.


2014. godina

2014. godina je za Udrugu Sigečko srce imala veliki značaj. Već početkom godine “fašenjska” sekcija (poznata pod imenom “Prapodravci”) sudjelovala je na velikom fašniku u Đakovu na “Đakovačkim bušarima”, zastupajući pritom Koprivničko-križevačku županiju. Također je učestvovala na velikom samoborskom fašniku, na fašniku u Koprivnici te u Novom selu na Dravi. Time su “Prapodravci”, već dobro poznata grupa u Hrvatskoj, završili svoju aktivnost za 2014. godinu.

Predstavnici Udruge sudjelovali su na brojnim manifestacijama raznih udruga i druženjima širom županije. Članice Sigečkog srca su već tradicionalno sudjelovale na prodajnoj izložbi kolača na Podravskim motivima. Sportska sekcija je u novoj sportskoj dvorani u Sigecu organizirala rekreaciju jednom tjedno. To je pobudilo veliko zanimanje, kao i odaziv suseljana. Održane su i radne akcije. Nakon krečenja društvenog doma uslijedilo je veliko čišćenje i uređivanje istog, a također i prostorija Udruge. U proljeće i jesen članice Udruge organizirale su sadnju sezonskog cvijeća po križanjima u selu kako bi uljepšale voljeni Sigetec. Nije izostao ni osjećaj za potrebite u nevolji te je dat i skromni dopinos za poplavljene u Slavoniji.

Glavnu manifestaciju “Gruntovčanijadu” Udruga je organizirala povodom obilježavanja 40. godišnjice snimanja “Gruntovačana” u Sigecu. Manifestacija je održana 4. listopada 2014. godine i pobudila veliko zanimanje pučanstva, kao i medija širom lijepe naše. Tome su najviše doprinijeli i glavni akteri spomenute serije: Smiljka Bencet, Martin Sagner i Nikola Novosel. Osim predstavnica udruga naše županije, ovaj događaj pobudio je pažnju i gostiju iz drugih gradova: Vrbovca, Preloga, Varaždina, Zagreba, Rijeke itd. Od ljudi iz javnog života naše županije prisustvovali su: saborski zastupnik Stjepan Milinković, zamjenik župana Ivan Pal, općinski načelnik Općine Peteranec Krešimir Matijašić, Vesna Rupčić, Krešo Blažek, Mladen Kušec, Siniša Cmrk, Dražen Ernečić te mnogi drugi. Manifestaciju je emitiralo nekoliko televizijskih i radijskih kuća, a novinski članci mogli su se naći širom Hrvatske, čak i u istarskim i dalmatinskim novinama. Na taj način Udruga je promovirala svoje mjesto i općinu, kao i županiju.

Nije izostala ni suradnja sa drugima udrugama, društvima i klubovima te vrtićom i školom u Sigecu. Krajem svake godine Udruga organizira tradicionalnu zajedničku manifestaciju “Sigečki kres” kako bi zajedno proslavili blagdane.

KUD Gruntovec nastup u Ferdinandovcu
KUD Gruntovec nastup u Ferdinandovcu
30. siječnja, 2019. 13:49

...

Ko bu pobedil na izborima vu Gruntovcu?
Ko bu pobedil na izborima vu Gruntovcu?
19. listopada, 2018. 08:48

Sigetec, 11.10.2018. – Dudek, Regica, Cinober i Presvetli opet su u akciji. Ovaj...

Nastup KUD-a GRUNTOVEC i GRUNTOVEC BENDA u  VARAŽDINU
Nastup KUD-a GRUNTOVEC i GRUNTOVEC BENDA u VARAŽDINU
6. srpnja, 2017. 14:31

Nastup KUD-a GRUNTOVEC i GRUNTOVEC BENDA u  VARAŽDINU 26.05. 2017 POD Šatorom na proslavi 25...

nastup KUD-a Gruntovec u Novom Marofu
nastup KUD-a Gruntovec u Novom Marofu
11. travnja, 2017. 10:19

Kud Gruntovec nastupio u kulturnom centru “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu 08.04.2017  na...

Nastup u Općini Virje
Nastup u Općini Virje
27. ožujka, 2017. 14:24

KUD GRUNTOVEC 18.03.2017. NASTUPIO U OPĆINI NOVO VIRJE.  ...

KUD Gruntovec nastupio na Tjednu kajkavske kulture u Krapini

12. rujna 2015. godine KUD “Gruntovec” nastupio je sa 35-minutnim skečem na pozornici na Trgu Ljudevita Gaja, a na kraju im se pridružio i Gruntovec bend te su zajedničkom izvedbom oduševili brojnu publiku.

Posebno oduševljenje i iznenađenje članovima KUD-a bio je susret uz pozornicu s Predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović koja se osobno pozdravila s članovima KUD-a, a oni će ovaj susret dugo nositi u sjećanju.

 


Kalničke uncutarije

Na praznik rada 1. svibnja u 20 sati KUD “Gruntovec” sudjelovao je na Kalničkim uncutarijama podno Starog grada Veliki Kalnik. Izveo je svoju predstavu u velikom šatoru neposredno ispod planinaroskog doma Kalnik.

U ovom prazničnom programu sudjelovao je puhački orkestar Hrvatska glazba Potomje, Vid Balog i Davor Dretar Drele.


Dani glume u Lepoglavi

KUD “Gruntovec” nastupio je 11. travnja 2015. godine na Danima glume u Lepoglavi.

 

 

 


Dan Koprivničko-križevačke županije

Dan županijeb10 travnja 2015. godine članovi KUD “Gruntovec” svojim nastupom uveličali su uručivanje nagrade za životno djelo gospodinu Martinu Sagneru na večanoj sjednici Županijske skupštine u dvorani Domoljuba.

 

 


Nastup na “Rasinjskom vuzmu”

Skeč u RasinjibKUD “Gruntovec” nastupio je 6. travnja 2015. godine sa skečom na Rasinjskom vuzmu, priredbi humanitarnog karaktera.

Sav prikupljen novac doniran je za bolesno dijete iz Sigeca.

 

 


 2014. godina

KUD Gruntovec1bKUD Gruntovec je prepoznatljivo ime u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske o čemu govore brojni nastupi dramske sekcije na izvornom podravskom, sigečkom dijalektu. Već u siječnju 2014. godine KUD je nastupio na Danima glume u Stažnjevcu, na poziv njihove glumačke družine “Komedijaši”. Nakon toga je realiziran nastup u Maruševcu na manifestaciji “Valentinovske krijesnice”, a na poziv KUD-a “Klaruš”. KUD je dao svoj doprinos nastupom na humanitarnoj manifestaciji u pučkom učilištu grada Ivanec, u organizaciji humanitarne organizacije “Pro – vitae”.

KUD se odazvao i na poziv liječnika naše županije na njihovom velikom okupljanju u Hlebinama, a osim prikazanog skeča, članovi su pomagali i kod podvorbe gostiju. Na Uskrsni ponedjeljak KUD je sudjelovao sa skečom u Rasinji na manifestaciji “Rasinjski vuzem”. Uslijedili su nastupi na Lepoglavskim danima komedije te na humanitarnoj priredbi u Virju na poziv udruge “Veliko srce malom srcu”.

U 2014. godini KUD je dva puta gostovao u pučkom učilištu Ludbreg – na Danima Mladena Kerstnera te obilježavanju godišnjice rođenja Mladena Kerstnera. Članovi dramske sekcije sudjelovali su na Podravskim motivima, na Danima renesanse, na Martinskoj špelanciji i još nekim manifestacijama koje organizira Turistička zajednica grada Koprivnice i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije.

KUD Gruntovec2b