Aktivnosti udruge i KUD-a kroz 2016. godinu

Aktivnosti udruge i KUD-a kroz 2016. godinu

Ova godina je za udrugu bila više nego uspješna što je rezultiralo time da dobijemo javno priznanje – zahvalnicu i nagradu Koprivničko – križevačke županije, na koje smo jako ponosni (slika u prilogu).

Već od siječnja 2016. KUD Gruntovec i Gruntovec bend započeli su sa nastupima. 23.01.2016. nastupali smo na „Danima glume“ u Stažnjevcu, koji su trajali dva dana, a sveukupno je učestvovalo 12 družina iz Varaždinske, Međimurske, Krapinsko – zagorske, Koprivničko – križevačke i Zagrebačke županije.

Početkom veljače fašenjska sekcija – „Prapodravci“ sudjelovala je tradicionalno na fašniku u Koprivnici, a potom su Prapodravci otišli u Vatroslav Lisinski na karnevalsku manifestaciju koju nam je omogućila TZKC-KŽ, a nominirani smo od strane Podravke, koja je bila jedan od sponzora. U Lisinskom smo bili vrlo zapaženi svojim glazbenim nastupom, kostimima i rekvizitima, te dobili pohvale od ravnatelja dvorane Vatroslav Lisinski, Dražena Siriščevića.

U istom mjesecu KUD Gruntovec nastupio je u Bedenici (Zagrebačka županija) na Kazališnim noćima, te ostavio nezaboravan dojam o kojem su pisale i njihove lokalne novine.

06.03.2016. na velikoj manifestaciji „U zagrljaj Dravi i Bilogori“, u sportskoj dvorani Đurđevac, KUD Gruntovec nastupio je kraćim scenskim nastupom i glazbenom izvedbom Gruntovec benda, dok su voditelj „Cinober“ i „Presvetli“ vodili cjelovečernji program u trajanju od pet sati. Sve to pred oko 1600 gledatelja, brojnih učesnika, KUD-ova i poznatih muzičkih sastava. U ožujku smo također gostovali u Zagrebu na Jabuka TV, a uz skeč i Gruntovec bend pridružili su nam se Franjo i Darko Barić.

U travnju na „Danima glume“ u Lepoglavi, manifestaciji koja se održava dva dana i okuplja mnoge amaterske glumačke skupine, u prvom danu smo nastupili svojim skečom i izvedbom Gruntovec benda. Osim navedenih nastupa vrijedne članice Sigečkog srca ispekle su kolače koje smo darivali uoči Uskrsa potrebitim obiteljima našeg sela.

Svoju godišnju skupštinu udruga je održala u 5. mjesecu. Osim opširnog izvješća primljeni su i novi članovi. Sada nas je više od 80.

U lipnju u goste nam dolaze izletnici iz Slovenije, koji su bili na proputovanju kroz Lijepu našu, te su izrazili želju da vide selo u kojem se najvećim dijelom snimala serija „Gruntovčani“ – Sigetec. Ljubazno smo ih ugostili, prikazali skeč, Gruntovec bend ih je zabavio svirkom, uz ugodno ćaskanje o snimanju Gruntovčana prije 40-ak godina. To je oduševilo Slovence, pa su nas pozvali da svoje umijeće pokažemo pred njihovim mještanima. Da smo ostavili iskren i dubok dojam govori isječak koji su nam poslali iz svojih lokalnih novina u kojima prepuni dojmova govore o nama kao najboljem dijelu svog izleta po Hrvatskoj. U istom mjesecu na „Podravskim motivima“, osim na prodajnoj izložbi kolača koje su naše članice vrijedno ispekle, učestvovali su i neki od članova kao voditelji i animatori i to kroz sva tri dana, dok je u subotu na glavnoj pozornici nastupio Gruntovec bend.

U 7. mjesecu već tradicionalno smo išli na hodočašće na Mariju Bistricu.

Nakon malo odmora, krajem kolovoza neki članovi sudjeluju na Renesansnom festivalu u Koprivnici, kroz sva tri dana događanja.

Početkom 9. mjeseca krenuli smo put Slovenije, točnije u općinu Tišina, nedaleko Murske Sobote. Tu sudjelujemo u cjelovečernjem programu sa recitacijama, skečom i svirkom pred više od 300 gledatelja, smještenih pod velikim šatorom uz crkvu. Brojno gledateljstvo došlo je iz cijele okolice pogledati upravo naš program, jer smo te večeri bili jedini izvođači.

02.10.2016. održana je „Gruntovčanijada“, koja se ovaj put održavala u tri dijela:

  1. Likovna kolonija koja je okupila više od dvadesetak slikara, članova Likovne sekcije Podravka 72, Križevački likovni krug, te slikare iz Delova, Novigrada Podravskog i dr. Tema kolonije je bila Gruntovec, Gruntovčani, običaj i nošnje našeg kraja.
  2. Sportsko – rekreativni u kojem su sudjelovale predstavnice udruga žena iz naše županije.
  3. Kulturno – umjetnički dio gdje se KUD Gruntovec predstavio novim skečom, KUD Ždala folklornom izvedbom, te Ivan Picer recitacijom i najavom svoje nove knjige.

Posebni gosti bili su nam Martin Sagner – Dudek, Smiljka Bencet – Regica, sinovi scenarista Mladena Kerstnera: Zvonko i Mladen, općinski načelnik Krešimir Matijašić, predsjednica županijske skupštine Verica Rupčić, koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, Darko Ledinski, Stjepan Milinković, predstavnice udruga žena naše županije, glumačka družina iz Stažnjevca, gosti iz Slovenije i to iz općine Tišina, Kranj i Brežice, prijatelji i simpatizeri udruge Sigečko srce iz Varaždina, Zagreba, Virovitice, kao i mještani Sigeca. Naše marljive članice poslužile su ih večerom i kolačima koje su same pripremile.

Samo dva tjedna nakon zahtjevne Gruntovčanijade, članovi KUDa Gruntovec nastupili su u Ždali, a 23.10.16. u pastoralnom centru A. Stepinca u Koprivnici, pred oduševljenom brojnom publikom.

04.11.16. nastupamo u Donjem Kraljevcu u Međimurju na međunarodnom voćarskom sajmu.

05.11.16.Velika martinjska špekulacija u Đurđevcu nije prošla bez „Presvetlog“, „Cinobera“ i „Drašeka“.

06.11.16. u Imbriovcu svojim kulturno-umjetničkom priredbom uveličavamo Dan starih i bolesnih u njihovom domu priređen za cijelu župu.

Program smo priredili i za mještane u Gotalovu, za Udrugu samaca u koprivničkom hotelu, Gruntovec bend za otvaranje kapelice u Komatnici. Nadalje u programu za ovu godinu još imamo predviđen nastup 19.11.16.na Kazališnim noćima u SV. Ivan Zelini, kao i na Danima Mladena Kerstnera 25.11.16. u Ludbregu, gdje već tradicionalno nastupamo.

Iz svega ovog se vidi da je ova godina za većinu naših članova bila više nego naporna, jer je osim nastupa tu bilo i mnogih proba, savjetovanja kao i puno odricanja i utrošenog slobodnog vremena. Sve to nam nije bilo teško zbog ljubavi kojom radimo i želje za promicanjem našeg dragog KAJ gdje god je moguće.