26. Galovićeve jeseni u Peterancu

26. Galovićeve jeseni u Peterancu

U petak su pred velikim brojem posjetitelja otvorene 26. Galovićeve jeseni u Peterancu.

Tom prigodom otvorena je izložba u galeriji Ivana Sabolića pod nazivom „Tiha voda brege gloda“ kojom su prikazani starinski običaji vezani uz vodu u Peterancu. Autorice izložbe su Vesna Peršić Kovač i Katica Erdec.

Polaznici dječje vrtića Lastavica Peteranec sa odgojiteljicama vjerno su prikazali običaje i time pokazali kako čuvaju svoje kulturno nasljeđe. U programu su sudjelovali i učenici Područne škole Fran Galović Peteranec.

Prisutnima su se obratili Općinski načelnik Krešimir Matijašić i saborski zastupnik Damir Felak koji su se s ponosom dotakli Frana Galovića kao jednog od najznačajnijih hrvatskih pjesnika, a ujedno su pohvalili organizatore na vjernom očuvanju tradicije peteranskog kraja i prenošenje na mlađe generacije.

Sve prisutne je pozdravio i zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je ujedno i otvorio navedenu izložbu.

Nakon otvaranja izložbe i programa druženje se nastavilo uz domaće kolače koje su pripremile članice Udruge žena Peteranec i kesten koji su pripremili članovi DVD-a iz Peteranca.

U subotu je u Vatrogasnom domu u Peterancu svečano obilježena dvadeseta obljetnica rada KUD-a „Fran Galović“ iz Peteranca. Ovu proslavu su svojim nastupima obilježili KUD-ovi iz Delova, Glogovca, Koprivnice i domaćin „Fran Galović“. Smotru folklora je otvorio Općinski načelnik Krešimir Matijašić te je zahvalio KUD-u „Fran Galović“ na svemu što su u dosadašnjem radu učinili za promociju općine i mjesta Peteranec. Prisutnima se u svoje ime i u ime predsjednika Županijske skupštine Željka Pintara obratio i zamjenik župana Ratimir Ljubić. Nakon smotre folklora dodijeljene su zahvalnice i priznanja, a druženje je nastavljeno duboko u noć.