Dan Općine Peteranec

Dan Općine Peteranec

Poštovani stanovnici Općine Peteranec,

dana 27. lipnja ove godine proslavili smo dvadeset i peti dan naše Općine. Proslavu su upriličili brojni gosti, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, dožupan Ratimir Ljubić, predsjednik županijske skupštine Željko Pintar, potpredsjednica županijske skupštine Verica Rupčić saborski zastupnik Damir Felak, brojni općinski načelnici, poslovni suradnici, predstavnici udruga i mnogi drugi. Goste je uz općinskog načelnika pozdravio općinski načelnik Stjepan Milinković ispred svih općinskih načelnika, župan Darko Koren te saborski zastupnik Damir Felak. Povodom svečane sjednice sukladno Odluci Općinskog vijeća uručene su zahvalnice dvadeset jednom dobrovoljnom darivatelju krvi koji su dali krv pedeset i više puta, te je uručena zahvalnica gosp. Josipu Betlehemu za dugogodišnji doprinos u obavljanju službe protugradne zaštite. U dijelu kulturno umjetničkog programa sudjelovali su učenici Osnovne škole „Fran Koncelak“, Iva Betlehem, Filip Baronić, Monika Picer, Elena Marčić, Barbara Vukotić i Marta Šola, a KUD „Mudlin“ izveo je predstavu „Učitelj“.

Općinski načelnik Krešimir Matijašić u svom govoru osvrnuo se na realizirani rad od prošlog Dana Općine i smjernice budućih planova.

2017. godina bila je zahtjevna, puna izazova na ekonomskom i poslovnom planu. Zadovoljstvo mi je konstatirati da smo usprkos određenim problemima uspjeli pripremiti i realizirati većinu projekata od interesa za razvoj općine, a koji su bili u planu za 2017 godinu. Na osnovi dobrog planiranja i financijske raspodjele Općina je redovito izvršavala svoje obveze te posluje stabilno i nema nikakvih financijskih dugovanja niti kreditnih zaduženja.

Školsku godinu 2017/2018 započeli smo s osmjehom na licu učenika. Naime, dovršena je nadogradnja PŠ „Fran Galović“ u Peterancu. Svečano otvorenje škole bilo je 4. rujna pred mnoštvom mještana i gostiju, a otvorio ju je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. Projekt su zajednički financirali Koprivničko-križevačka županija i općina Peteranec. Udio Općine u ovim radovima iznosio je 750.000,00 kn dok je ukupna vrijednost radova bila oko 2,2 mil. kn. Po završetku radova škola ima četiri učionice, dvije nove i dvije potpuno obnovljene, novu kuhinju, sanitarni čvor te je energetski učinkovitija nego je bila do sada. Time su se ostvarili uvjeti za jednosmjensku nastavu u školama na području Općine.

Općina je učenicima za početak školske godine kupila likovni pribor i bilježnice te slatkiše dok su učenicima od 5.-8. razreda kupljene bilježnice za sve predmete. Općina Peteranec nastavila je sa sufinanciranjem školske prehrane za učenike do 4. razreda, a sufinancira i dalje boravak drugog djeteta u vrtiću kao i dio ekonomske cijene djece koja polaze COOR „Podravsko sunce“ u Koprivnici. Isto tako sufinancirali smo i odlazak darovitih učenika na međunarodna natjecanja gdje su ostvarili odlične rezultate.

Početkom nove školske godine za sve učenike koji pohađaju OŠ s područja općine Peteranec, po prvi puta smo osigurali sufinanciranje kupnje udžbenika i to u iznosu od 400 kn za učenike od 5. do 8. razreda odnosno 300 kn za učenike od 1. do 4. razreda

I prošle godine smo nakon provedbe javnog natječaja dodijelili 10 studentskih stipendija za studente s područja općine u iznosu od 500 kn mjesečno dok je za slijedeću akademsku godinu predviđeno 12 stipendija.

Upriličeno je druženje i darivanje s učenicima koji su svih osam razreda osnovne škole završili s odličnim uspjehom

Završili smo s izgradnjom vodoopskrbne mreže dionica sekundarnog cjevovoda Sigetec – Komatnica. Obavljen je tehnički pregled te se mještani Komatnice mogu priključiti na vodoopskrbnu mrežu.

Zahvaljujući poduzeću Gradko d.o.o. asfaltirana je cesta koja vodi od Sigeca prema mjesnom groblju te je potpisan darovni ugovor kojim poduzeće Gradko d.o.o. poklanja Općini šljunčanu cestu od novoizgrađenog mosta do Starogradske ulice u Sigecu.

Na vatrogasnom spremištu u Peterancu uređen je interijer te je postavljena nova plastična stolarija te je ugrađeno centralno grijanje.

Ovih dana s novim opločnicima uređen je prostor ispred zgrade općine dok se iza zgrade općine uređuju prilazna cesta i parkiralište. Nakon toga na redu je uređenje staze na groblju u Peterancu s desne strane.

Tijekom mjeseca kolovoza na redu je izgradnja košarkaškog i rukometnog igrališta kod nogometnog igrališta NK Mladost u Sigecu. Izgradnju navedenog igrališta nam sufinancira Ministarstvo graditeljstva sa 177 000 kn. Isto tako tijekom mjeseca kolovoza predviđeno je i asfaltiranje odvojka u Dravskoj ulici u Sigecu.

U tijeku je postupak javne nabave za izgradnju pješačke staze dionica od početka Peteranca ( iz smjera Koprivnice) s desne strane, do trgovačkog centra u središtu sela. Očekujemo da će staza biti gotova do studenoga ove godine. Procijenjena vrijednost radova je 1.130.000,00 kuna. Projekt nam sufinancira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sa 350.000 kn.

Paralelno s time rješavaju se imovinsko pravni odnosi za izgradnju biciklističke staze Peteranec-Koprivnica. Trenutno su u postupku izvlaštenja osobe koje nisu htjele darovati zemljište za predviđenu stazu. Valja napomenuti da je 90% vlasnika darovalo zemljište za izgradnju staze. Ova staza je izuzetno potrebna zbog sigurnosti pješaka i biciklista u prometu. Svi koji su prolazili ovom dionicom ceste po noći vidjeli su koliko je ona opasna za bicikliste. Konačno očekujemo slijedeće godine izgradnju ove staze o kojoj se govori već 30 tak godina.

Pokrenut je postupak za dobivanje građevinske dozvole za sanaciju odlagališta otpada „Klepa“. Projekt nam financira EU i Fond za zaštitu okoliša sa 400.000 kuna. Nakon toga slijedi sanacija koju ćemo opet financirati preko fondova EU.

Intenzivno smo radili na izradi Programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem te novog plana gospodarenja otpadom koje je prihvatilo Općinsko Vijeće.

Trenutno radimo na izmjenama i dopunama prostornog plana općine te očekujemo njegovo prihvaćanje od strane Općinskog vijeća do kraja ove godine.

Sanirani su poljski putevi i popravljena je javna rasvjeta u naseljima općine Peteranec, a za Božićne blagdane postavljene su uz javnu rasvjetu Božićne dekoracije te je napravljen novi adventski vijenac za fontanu u središtu Peteranca.

Krajem godine radilo se na izradi izvoda za kućanstva za priključke na kanalizacijsku mrežu u naselju Peteranec koji su nam sufinancirale HR. Vode sa 400 000 kn.

Za svako novorođeno dijete isplaćena je potpora roditeljima u iznosu od 1.000,00 kuna.

Tijekom jeseni ove godine predviđen je postupak javne nabave za izgradnju novog sportskog objekta svlačionice u Peterancu, koji bi počeli s izgradnjom u proljeće 2019. godine.

Zahvaljujem našem županu Darku Korenu te njegovim zamjenicima Darku Soboti i Ratimiru Ljubiću na velikoj pomoći kod nadogradnje škole u Peterancu kao i stručnim službama Županije na partnerskom odnosu.

Zahvaljujem i članovima Općinskog vijeća koji su uvijek konstruktivno raspravljali i donosili odluke za koje su smatrali da su najbolje za stanovnike općine.

Zahvaljujem i našim svećenicima Ozrenu Bizeku i Leonu Lozančiću na velikom trudu koji ulažu u obnovu naših crkvi. Općina je prošlu godinu za tu namjenu uložila 140.000 kn,

Iskazujem pohvalu KUD-u Fran Galović na predstavljanu naše županije na Vinkovačkim jesenima te KUD-u Mudlin na predstavljanu naše županije na smotri glumaca amatera u Pazinu.

Zahvaljujem na radu svim udrugama, društvima i klubovima koji svojim radom i zalaganjem promoviraju našu općinu. Općina će im , kao i do sada, pomagati u radu. Posebno zahvaljujem Udruzi žena Peteranec za izradu adventskog vijenca koji je krasio fontanu u Peterancu tijekom adventa i Božićnih blagdana.

Pohvalu upućujem i učenicima OŠ Filipu Baronić i Ivi Betlehem koji su nas predstavljali na međunarodnom natjecanju u Krakowu. Filip Baronić osvojio je 3. mjesto u kategoriji MATHfactor. Koliko je to veliki uspjeh govori podatak da je na natjecanju sudjelovalo preko 300 učenika iz cijele Europe, a ove godine su se pridružili i učenici iz Libanona, Meksika,Koreje i Rusije.

Učenici 1. razreda gimnazije „Fran Galović“ Andrija Njerš i Jakov Dolenec sudjelovali su na međunarodnoj konferenciji EUROMATH i EUROSCIENCE 2018. koja se također održala u Krakowu.

No to su samo projekti, a najvažniji u cijeloj priči su ljudi. Zbog toga od srca zahvaljujem svim divnim ljudima koji su nesebično pomagali kod projekata koje smo provodili, a posebno članovima općinskog vijeća i predsjednicima i predsjednicama udruga i njihovim članovima. Mislim da smo svi skupa promovirali jedno zajedništvo i suradnju na ponos cijele zajednice.

I na kraju želim naglasiti da možemo svi biti ponosni što se realiziraju ovakvi važni projekti kao što su nadogradnja škole i izgradnja pješačko biciklističkih staza koje su težnja mještana Peteranca već 30tak godina. Isto tako ponosan sam na sve projekte koje smo odradili i koje ćemo odraditi u Sigecu i Komatnici te je još pred nama kapitalni projekt za Sigetec izgradnja odvodnje u sklopu aglomeracije Koprivnica u vrijednosti od cca 35 mil. kn.

Svim stanovnicima Općine Peteranec zahvaljujem na suradnji i čestitam Dan Općine.