23. Galovićeva jesen – Okusi, mirisi i zvuci jeseni

23. Galovićeva jesen – Okusi, mirisi i zvuci jeseni

Manifestacija koja okuplja zaljubljenike u pjesništvo Frana Galovića, etnologiju, folklor i kulturnu baštinu i ove godine posjetio je velik broj ljudi.

U petak 21. listopada otvorena je etno izložba i izložba fotografija Okusi, mirisi i zvuci jeseni u Galeriji Ivana Sabolića u Peterancu. Članice Udruge žena Peteranec prikupile su i prikazale kako se u Franovo vrijeme pripremala i čuvala zimnica, koji su se poslovi obavljali u jesen, kako je izgledala smočnica. Autori etno izložbe su Vesna Peršić – Kovač i Katica Erdec, a autori fotografija Valerija Ljubić i Emanuel Hrženjak. U programu prigodom otvorenja izložbe sudjelovala su djeca iz DV Lastavica Peteranec, učenici PŠ Frana Galovića Peteranec, učenice Umjetničke škole Fortunat Pintarić iz Koprivnice, članice Udruge žena Peteranec, a prisutnima su se obratile autorice izložbe, načelnik općine Peteranec, gosp. Krešimir Matijašić dok je izložbu otvorio zamjenik župana gosp. Ivan Pal.

Nedjeljom se već tradicionalno održava međužupanijska smotra folklora Peteranski šlingeraj u organizaciji KUD-a „Fran Galović“ iz Peteranca. Njihovi gosti su ove godine bili folkloraši iz Barilovića, Beletinca, Štrigove i Ždale. Prisutnima su predstavili reviju nošnji svoga kraja te napjeve, pjesme i plesove. Na smotri je sudjelovao i Josip Blažek recitalom Galovićevih stihova i stihova o Galoviću. Za sve prisutne članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Peteranca pripremili su kostanje i krampampulu. Manifestaciju su pomogli Koprivničko – križevačka županija, Općina Peteranec, Muzej grada Koprivnice, Foto Milan, Lovačko društvo Fazan Peteranec i obitelj Cmrk.

Katalog PDF

 

[pdf-embedder url=”https://peteranec.hr/wp-content/uploads/2016/10/galoviceve-jeseni-2016-katalog.pdf”]