Književni pokus

Književni pokus

Učenici viših razreda škola u Drnju i Hlebinama, roditelji i učitelji sudjelovali su 25. siječnja 2020. na zanimljivoj online književnoj večeri Književni pokus, a inspiracija za naziv bio je dio večeri nazvan Žablji pokus, koji je nastao prema priči Žabe traže kralja Ivane Brlić-Mažuranić. Večer su organizirale članice Erasmus+ tima Elena Belec, Martina Hrastić Farkaš i Stjepana Kadić u sklopu TITLE projekta, čiji je glavni cilj promicanje čitanja, a posebice onoga s razumijevanjem.

Nakon uvodnog razgovora, učenici i njihovi roditelji su pažljivo slušali priču Ivane Brlić-Mažuranić, a nakon svake stanke su morali dovršiti rečenicu, odnosno predvidjeti daljnja događanja u tekstu. Takav tijek čitanja potaknuo je učenike i roditelje na razmišljanje, ponekad na točan slijed događaja, a ponekad ne, ali su zato ponuđena rješenja bila domišljata i zabavna.

Sljedeći zadatak bio je da učenici i roditelji u određenim skupinama čitaju priču bez naslova na glas, ujedno i kao primjer obiteljskog čitanja, nakon čega su trebali ponuditi, odnosno pogoditi naslov priče. Tijekom ovog dijela večeri, razgovaralo se  o pročitanom, stoga su se sudionici dotaknuli tema poput vršnjačkog nasilja, svakodnevnih poteškoća, kako u školi, tako i u obitelji te životu općenito.

Učenici su ispunjavajući evaluacijski upitnik iskazali zadovoljstvo sudjelovanjem te predložili još više zadataka, što će im članovi Erasmus+ tima TITLE rado sljedeći put i omogućiti.

Uz bogaćenje rječnika te kao pomoć u učenju, čitanje je vrlo važno i radi razvijanja mašte, koja je potrebna u svim životnim fazama. Uz pročitanu knjigu možete proputovati cijeli svijet i to svatko na svoj način.

Autorica teksta: šk. knjižničarka Stjepana Kadić

Književni-pokus-eu-logos