Nastavlja se provedba projekta „OsnažiMe” u općini Peteranec

Nastavlja se provedba projekta „OsnažiMe” u općini Peteranec

Projekt „OsnažiMe“ je inicijativa udruge Osmijeh kao prijavitelja i Općine Peteranec kao partnera u projektu s ciljem unapređenja kvalitete života mladih mještana općine te osmišljavanja novih sadržaja i aktivnosti u koje će se moći uključiti. Financiran je od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, a provodi se prema planu. Sastoji se od niza radionica u kojima polaznici imaju prilike steći teorijska, ali praktična znanja o konjima, brizi o njima te jahanju.

U teorijskom dijelu polaznici dobivaju osnovne informacije o konjima i njihovoj važnosti za društvo, povezanosti konja i čovjeka te imaju prilike saznati kako konji utječu na emocionalno i psihološko stanje čovjeka, ali i o važnosti komunikacije, samodiscipline i organizacije u životu. Praktični dio obuhvaća osnove rada s konjima i osnove jahanja.

Jedna od radionica održana je ove subote, 7. svibnja, a polaznicima se pridružio i načelnik Općine Peteranec Ivan Derdić. Načelnik je s polaznicima pričao o tome kako je biti načelnik te s kojim se sve izazovima susreće. Također, podijelio je s polaznicima i kako se nosi s izazovima i stresom na poslu, koliko mu je važna fizička aktivnost u svakodnevnom životu, kako uspješno i konstruktivno donosi odluke na političkoj sceni. Posebno je istaknuo važnost timskog rada za uspješno vođenje Općine, ali i bilo koje druge organizacije. Podijelio je s njima i svoje motive zbog koji se uključio u politiku te je istaknuo da je njegov glavni cilj boljitak svih stanovnika općine Peteranec.

„Važno mi je da shvatite važnost udruga te ostalih organizacija građana na području Općine te koliko je njihovo uključivanje u stvaranje ideja i sadržaja važno za našu, ali i svaku drugu Općinu. Vi, kao mladi sumještani, naša ste budućnost te ćete jednog dana biti nositelji društvenog života Općine” – istaknuo je načelnik Derdić.

Načelnik je sa sudionicima poveo i diskusiju o potrebama mladih na području Općine te je osmišljeno nekoliko ideja koje načelnik, upravo uz pomoć mladih, planira provesti u djelo.

U drugome dijelu radionice sudionici i mentori zajedno su pripremili konje, a već iskusni i aktivni jahači s mnogo iskustva u radu s konjima, Lara Jakupić i Petra Gašparić, ujedno i volonterke u Osmijehu, te načelnik Ivan Derdić demonstrirali su jahačke vještine i pokazali kako izgleda jedan trening s konjem.

Svi su se sudionici okušali u jahanju, a glavni zadatak bio je održavanje ravnoteže na konju. Uz trud i prethodno viđenje vještih jahača, svi su savladali glavnu i najbitniju vještinu, a to je balans vlastitog tijela na konju.