Održan kulturno-književni susret  Galovićeva jesen u Galovićevom domu u Peterancu

Održan kulturno-književni susret Galovićeva jesen u Galovićevom domu u Peterancu

U nizu ovogodišnjih kulturno-književnih susreta koji slijede godišnji hod kroz sjajan antologijski ciklus „Z mojih bregov“ književnika hrvatske moderne Frana Galovića održan je u njegovu rodnom Peterancu u „Galovićevom domu“ na jesenskim bojama oslikanom etnoimanju obitelji Betlehem iznimno bogat i programom i brojnim sudionicima „Spomenek na Galovića“.

Nakon što je u „Galovićevoj pramaleti“ posebna pažnja bila posvećena imenima Ivana Generalića i Krste Hegedušića u ovaj se jesenski susret lijepo nadovezala kao dio cjelodnevnog programa likovna kolonija članova sekcije „Podravka 72“, epigona starih majstora i slikara i prijatelja „Galovićeva doma“, a koju je posjetio i zastupnik u Hrvatskom saboru Stjepan Milinković.

Ako bismo nakon 10.obljetnice održavanja kulturno-književnih susreta u Galovićevu domu kao referentnoj točci i peterenečke i podravske kulturne prakse podvukli crtu pod učinjeno i pritom izdvojili ponajvažnije točke onda nikako ne bismo pogriješili ako stavimo naglasak na činjenicu da su kroz program prošli brojni učenici pa i generacije educirajući se o rodnom zavičaju u kojem odrastaju upijajući odnos odraslih prema zavičajnim kulturnim reprezentativnim vrijednostima. To je velika vrijednost ovih susretakoja se potvrdila i ovog puta kada su učenici O.Š. Fran Koncelak iz Drnja i P.Š. Fran Galović svojim sigurnim i iskrenim djetinjim nastupima naprosto osvježili cjelokupan program, a nastupili su – Lucija Levaković, Izabela Blažek i Petar Špoljar te Josip Godek, Matija Mikec, Patricia Habijanec, Paula Habijanec, Magdalena Matišić i Lorena Matišić sjajno pripremljeni u interpretaciji i odabiru pjesama pod iskusnim vodstvom mentorice učiteljice Snježane Prvčić.

Zapaženi nastup ostvarili su članovi i članice Varaždinskog književnog društva, Gradske knjižnice „Mladen Kerstner“ iz Ludbrega pod vodstvom ravnateljice Edite Kutnjak-Zlatar, Literarne sekcije „Podravka 72“ i Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici Marija Hegedušić (izvrsnim odabirom pjesme G. Karlovčana) i Ivan Picer te „Picoki“ Vesna i Željko Orač. Okupljenima su se obratili i 1. predsjednik Organizacijskog odbora Galovićeve jeseni 1994. godine Mladen Godek koji je nadahnuto u svom Peterancu kazivao Galovića, slovenski gost-redatelj Črt Škodlar, dopredsjednik Galovićeva doma Stjepan Bićan i kao vijećnica Općine Peteranec Brigita Benjak. Posebne gošće iznenađenja bile su Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja u Vladi RH Anka Mrak Taritaš koja se iskrenim riječima oduševljenja obratila prisutnima i dogradonačelnica grada Koprivnice Melita Samoborec. Sjajnoj ambijentalizaciji „narodnog Peteranca iz prvih desetljeća 20.stoljeća“ u „svoji opravi“, ali i recitiranjem i pjevanjem doprinijele su članice Udruge „Hrvatsko srce“ iz Peteranca Zlatica Međimorec, Lucija Godek, Melani Sataić i Jasminka Gašparić dok se lijepim biranim pozdravnim riječima prisutnima obratila i predsjednica „Hrvatskog srca“ Katarina Herman.

Kroz raznovrstan program vodio je Ivan Derdić, dok su glazbenu kulisu skladnim nadahnutim nastupom pružili kantautorski „Bemian duet“. Suorganizatori ovog kvantitetom i kvalitetom iznimno uspjelog jesenskog „Spomenka na Galovića“ (održavaju se od 2005.) bili su Udruga žena „Hrvatsko srce“ Peteranec, Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici i Udruga „Galovićev dom“.

Dražen Ernečić