Održan kulturno-književni susret Galovićeva pramalet u Galovićevom domu u Peterancu

Održan kulturno-književni susret Galovićeva pramalet u Galovićevom domu u Peterancu

Uz 10. obljetnicu Udruge Galovićev dom (2005. – 2015.) održan je protekli vikend na etno imanju obitelji Betlehem u Galovićevom domu u Peterancu tradicionalni kulturno-književni susret “Galovićeva pramalet”. Ovaj susret održava se kroz godišnja doba “pramalet – leto – jesen – zima”, baš kako je Galović i podijelio svoje najznamenitije djelo – kajkavski ciklus “Z mojih bregov”.

Susret je bio posvećen hrvatskom i svjetskom klasiku naivne umjetnosti Ivanu Generaliću, na čiji je grob u Sigecu mala delegacija položila cvijeće, a posebno je predstavljen njegov umjetnički odnos učitelj – učenik s Krstom Hegedušićem od 1930. kao i njegov vrijedan crtež na pak-papiru iz 1968. godine kao predložak za veliki format ulja na staklu. U povodu 20. obljetnice smrti evocirana je i književna zaostavština Miroslava Dolenca Dravskog (Novo Virje, 1937. – Zagreb, 1995.) o kojoj je temeljito, egzaktno i s vrsnom podravskom empatijom govorila prof. Lidija Levačić Mesarov dok je upravo u njenom mentorstvu sigurnom i sjajnom interpretacijom pjesme “Mati” M. D. Dravskog nastupila i pobjednica ovogodišnjeg državnog Lidrana, učenica 8. razreda O.Š. Ferdinadovac Anita Ašperger.

Kroz raznovrstan i bogat program vodio je Ivan Derdić, a sudjelovali su pod vodstvom svojih mentora učenici O.Š. “Fran Koncelak” Drnje i P.Š. “Fran Galović” Peteranec, Udruga žena “Hrvatsko srce” Peteranec, potom članovi Varaždinskog književnog društva, “Colegiuma Hergešić” iz Zagreba te vrijedni članovi koprivničkog Matičina ogranka i pjesnici “Podravke ’72” Katica Rajić Popijač, Marija Hegedušić, Zdenka Čavić i Ivan Picer te sudionica županijskog Lidrana Ivana Betlehem. Okupljenima se nadahnuto obratio i odvjetnik Stjepan Bićan, a s nekoliko vrsnih kantautorskih uglazbljenih Galovićevih pjesama nastupio je i Bemian duet.

Suorganizator je bio Ogranak Matice hrvatske Koprivnica.

Dražen Ernečić