Općina Peteranec supotpisnik ugovora u okviru ITU mehanizma

Općina Peteranec supotpisnik ugovora u okviru ITU mehanizma

Načelnik Općine Peteranec Ivan Derdić u Koprivnici je zajedno s gradonačelnikom Mišelom Jakšićem te predstavnicima osam okolnih Općina potpisao sporazum u okviru ITU mehanizma. ITU mehanizam su integrirana teritorijalna ulaganja kojima se omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te ulaganje tih sredstava u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.

Općina Peteranec planira, izmedu ostalih projekata, iskoristiti ovaj mehanizam za obnovu Kapetanije u kojoj se nalazi sjedište Općine Peteranec.

Načelnik Ivan Derdić tom je prilikom izjavio:

Potpisivanje sporazuma vrlo je važan događaj za našu Općinu jer nam omogućava lakši pristup europskom novcu. Na brži i jednostavniji način uspjet ćemo realizirati veće infrastrukturne projekte koje bismo vrlo teško mogli financirati isključivo iz općinskog proračuna. To se, primjerice, odnosi na obnovu zgrade Kapetanije, ali i druge projekte kojima ćemo u budućnosti podići kvalitetu života svim stanovnicima Općine Peteranec.

Sredstva koja su namijenjena ovim mehanizmom iznose oko 20 milijuna eura, od čega 70 posto pripada Koprivnici, kao nositelju statusa grada pokretača, dok će preostalih 30 posto biti raspoređeno općinama potpisnicama sporazuma. Općine koje su zadovoljile propisane kriterije za uključivanje u projekt, odnosno imaju više od 30 posto dnevnih migracija prema Koprivnici, su Peteranec, Đelekovec, Drnje, Hlebine, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Sokolovac, Novigrad Podravski i Rasinja.

 

Fotografije: koprivnica.hr