Spomen vijenčić u Širovicama na klijet Frana Galovića

Spomen vijenčić u Širovicama na klijet Frana Galovića

U povodu 107. obljetnice smrti pjesnika hrvatske moderne Frana Galovića (Peteranec, 20.7.1887. – Radenković, Mačva, 26.10.1914.) spomen vijenčić na njegovu nekadašnju klijet na Bilogori u Starigradu u Koprivnici postavila je Općina Peteranec, Udruga Galovićev dom, Udruga žena Hrvatsko srce Peteranec i KUD Mudlin, Udruga žena Peteranec i KUD Fran Galović i Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici.

U obiteljskom vinogradu i za ono vrijeme iznimno modernoj i zidanoj jednokatnoj klijeti, za ljetnih školskih praznika 1913./14. napisao je Galović 22 kajkavske pjesme od zamišljenih 30 na kajkavskom idiomu rodnog sela u zbirci Z mojih bregov kojom je zauzeo svoje mjesto u povijesti hrvatske književnosti.

Spomen vijenčić položen je na spomen ploču Franu Galoviću koju je prije 27 godina, 1994., postavila Matica hrvatska Koprivnica, a svečano je otkrio prof. Milivoj Solar i kada je tim činom otvorena književna manifestacija 1. Galovićeva jesen. Dobrodošlicu je srdačno poželio Nikola Andrašek, današnji ponosni vlasnik klijeti, a Bemian duet  je izveo kantautorski uglazbljenu Galovićevu Pjesmu z drugoga brega, upravo kao i prije 27 godina na svečanosti ispred klijeti, a koja je do danas postala podravskim evergreenom, klasičnom podravskom kajkavskom pjesmom. Galovićijanac Krešo Blažek nadahnut mjestom izvedbe spred kleti odrecitirao je pjesmu Mojemu ocu. U ime Hrvatskog srca predsjednica Maja Petak podsjetila je sigurnim nastupom na svevremensku Galovićevu pjesmu Lastavice koja je desetljećima prisutna u školskim čitankama. O značaju zbirke Z mojih bregov u kontekstu povijesti hrvatske književnosti kojom je Galović reanimirao kajkavski jezik nakon Ilirskog pokreta govorio je predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici Dražen Ernečić. 

Fran Galović stradao je kao hrvatsko-austrougarski domobranski časnik 27. sisačke pješačke pukovnije na jugoistočnom europskom bojištu u 27. godini života pogođen metkom u čelo izlaskom iz rova u juriš.

Općina Peteranec
Udruga  Galovićev dom Peteranec
Udruga žena Hrvatsko srce Peteranec i KUD Mudlin
Udruga žena Peteranec i KUD Fran Galović
Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici