[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Mudlinijada

30. svibnja 2015. u Peterancu u organizaciji Udruge žena “Hrvatsko srce” Peteranec tradicionalno je održana manifestacija Mudlinijada. Odazvalo se 27 udruga iz cijele županije.

Prisutnima se ispred županije obratio gospodin Pal i stavio naglasak na važnost takvih manifestacija za općinu i županiju. Naglasak je stavio i na sudjelovanje mladih u programu. Ispred Grada Koprivnice je kao gost bila gradska vijećnica Milica Todorović.

Manifestacija je kroz 4 nedjelje bila najavljivana putem medija. Cijeli program su popratili i HRT, Podravski list, Glas Podravine, Radio Koprivnica i Radio Drava. Prije same manifestacije HRT je snimio reportažu o legendi i pripremi mudlina koja se mogla pogledati na 4. programu HRT-a.

Predsjednica Udruge se zahvalila svim gostima na sudjelovanju u programu i svim prijateljima i sponzorima koji podržavaju rad Udruge kroz dugi niz godina. Također se zahvalila i svojim članicama i podupirajućim članovima na radu što dokazuje i ovako velik broj gostiju iz cijele županije.

Goste su dočekale članice odjevene u narodne nošnje Udruge i za degustaciju ponudile mudline. Vinari su se predstavili sa svojim vinima, a gosti su degustirali i ocjenjivali vino.

Raznovrstan i bogat kulturni program vodio je Ivan Derdić. U programu su sudjelovali: Bemian duet, članica Udruge “Galovićev dom” Ivana Betlehem, Elza Erceg, Anita Ašperger (pobjednica državnog Lidrana), Teo Mesarov, Anet Glavak, Ivana Martinjak, Ivan Derdić, Lucija Godek i glumačka skupina Mudlin. Nakon programa nastavilo se druženje uz večeru i muziku.

Zahvaljujemo na pomoći Koprivničko-križevačkoj županiji, Turističkoj zajednici Koprivničko-križevačke županije te sponzorima. Zahvaljujemo Općini Peteranec na uplaćenim sredstvima.

Predsjednica Udruge

Katarina Herman[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator style=”solid”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Udruga žena “Hrvatsko srce” Peteranec djeluje od 6. lipnja 1999. godine i broji tridesetak članica i članova.  Udruga se bavi kulturnim i humanitarnim radom te sportskim aktivnostima. Iako se radi o udruzi žena, Udruga ima i podupirajuće muške članove koji pomažu i sudjeluju u brojnim aktivnostima. Cilj Udruge je njegovanje stvaralaštva, tradicije i kulture Peteranca, pomaganje potrebitima kroz razne humanitarne akcije, suradnja s drugim udrugama te animacija ostalih žena da se priključe radu Udruge. Osmislili su i organizirali kulturno-zabavnu manifestaciju “Mudlinijada”  koja se temelji na legendi vezanoj za Peteranec. Glumačka družina koja djeluje unutar Udruge izvodi uspješne predstave. Posvetu barjaka imale su 6. rujna 2009. godine. U posebnom sjećanju ostaje Slavica Hantke, osnivačica i prva predsjednica Udruge “Hrvatsko srce” Peteranec. Od osnutka pa do kraja života srcem je bila povezana s Udrugom i uvelike doprinosila njenom radu. Umrla je 3. studenoga 2011.

Udruga sudjeluje na raznim manifestacijama (Podravski motivi, Picokijada) te surađuje s brojnim udrugama iz Koprivničko-križevačke županije, aili i iz drugih županija. Ugostili su mnoge umjetnike: Dragutina Tadijanovića, Paju Kanižaja, Ićana Ramljaka, Milana Sigetića, Ivana Horvata Hlebinskog, Ivicu Percla, Nađu Janke, Miru Flis-Šimatović, Ninu Čangalović, Maricu Hasan, Milana Frčka, Maju Gjerek i druge.

Kroz dječju radionicu djevojčice su naučile osnove ručnog rada, a njihovi radovi bili su izloženi.

U 2012. godini članica Udruge sudjelovala je na Izboru najuzornije seoske žene Koprivničko-križevačke županije, osvojila drugo mjesto te sudjelovala na državnom natjecanju gdje je također bila zapažena. Članice Udruge pomogle su u organizaciji dočeka Križnog puta Varaždinske županije. Izradile su i čestitke za Novu godinu i podijelile svim mještanima.

U 2013. godini podržale su kandidatkinju Općine Peteranec na Izboru za najuzorniju seosku ženu Koprivničko-križevačke županije, natjecale se za najveći kraflin u Koprivnici i osvojile drugo mjesto, sudjelovale su u manifestaciji Galovićevih jeseni u Koprivnici te likovnoj koloniji “Naš mali kutak raja” u Komatnici. Organizirale su izlete na Mariju Bistricu i Plitvička jezera.

Udruga ima u vlasništvu oko pedesetak vrijednih umjetničkih djela koja su dobivena u sklopu organizacije likovnih kolonija u Peterancu. U svojim prostorima ima uređenu etno sobu.

Predsjednica: Katarina Herman

Zamjenica predsjednice: Ivana Martinjak

Tajnica: Marijana Dudaš

Blagajnica: Štefica Lukunić

Kontakt:
Katarina Herman, Matije Gupca 12, Peteranec
mobitel: 098/900 6730; e-mail: katarinaherman62@gmail.com

 

HIMNA

Tu, gdje teče Drava, rodila nas mati. Tu, gdje zemlja rodi plodove od zlata.

Tu se od davnina u molitvi kliče: “Zdravo, rajska djevo, kraljice Hrvata!”

Ljubimo Ti ime, domovino mila! Hrvatsko srce za Tebe bije.

Naša si majka. Tvoja smo djeca. Nek ljubav naša srca Ti grije.

S ponosom časno kličemo Ti ime: “Hrvatsko naša, sjajnija od zlata!”

Crven, bijel, plavi neka se vije i nek Te čuva kraljica Hrvata!

 

ZA KAJ SO PETERANČANI MUDLINI

Tak grejo i diše topli i debeli.

Mamica so kosce na froštukel zvali.

Mudlini pod hrastom čekaju vu zdeli.

Si se vu hlad došli, truni so si seli.

Vu zdelo so redom brzo poglednoli.

Najmlajši med njimi splašeno je viknul:

“Mamica, mamica, mudlini so preglenoli!”

Med mudline v zdelo žaba je skočila

i v čudu gledala kaj se dogodilo.

Pred stotino let, a morti i više,

zdavnja se je, eto, tak to nekak zbilo.

Od onda do denes “Mudlini” nam vele,

po mudlini kaj so dišali vu zdeli.

Šale se, špotaju, norca se delajo:

“Kak su negdar Peterančani mudline jeli!”

Meni moje selo kak mudlini diši

i sakomu okrepo i toplino da.

Vu noći poslušam kak mi zemla diše.

I navek se štimam, navek se štimam,

kaj “Mudlin” sem evo i ja!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]