NK Panonija

nk.panonija.peteranec@gmail.com
Facebook
Osnovan 1924.

Hvala svima koji su bili i jesu dio NK Panonije! 

Panonija Prvak

Povijest Nogometnog Kluba

Počeci nogometa u Peterancu

Kada se neposredno nakon Prvog svjetskog rata u selima ovog dijela Podravine pojavila prva nogometna lopta, ubrzo je ona počela skakutati i na pašnjacima Peteranca. Danas je teško utvrditi koje je to godine točno bilo i tko ju je prvi donio u selo, međutim zna se da je to bilo početkom dvadesetih godina prošlog stoljeća, a donio ju je najvjerojatnije netko od studenata. Ubrzo je nogometna lopta postala „zaraza“ ondašnjih mladića, ali isto tako i napast seoskih gazdi. Poznato je, naime, da su dvadesete godine prošlog stoljeća u našim selima bile opterećene tradicijom i konzervativnim shvaćanjima pa je svaka novina bila dočekana s čvrstim zidom otpora.

Tipičan primjer za to bio je
početak nogometa u Peterancu. Kada su mladi nezadrživo jurnuli za nogometnom loptom na pašnjake („gmanja“), za njima su letjeli pogrdni izrazi njihovih roditelja i ostalih mještana – ništarije, mangupi, probisvijeti, nevaljanci, zgubidani, ništ’ koristi i slično. Međutim „nogometna zaraza“ nije ničime mogla biti spriječena niti zaustavljena, već se sve više širila. Loptanje je tako počelo sve više zamjenjivati do tada popularne dječje igre kao što su bili „cmarec“, „parez“, „kotačnice“, „bincek“ i druge.

Osnivanje nogometnog kluba

Nedugo nakon prvih loptanja, u Peterancu se rađa ideja o formiranju organiziranog nogometnog kluba koji će igrati i funkcionirati po određenim pravilima. Sastali su se tako mladići Franjo i Stjepan Perić, Ivan Betlehem, Ivan Ivanuš, Franjo i Jakob Ilotić, Stjepan Lončar – Pišta, Josip Godek – Juđi, Franjo Blažek – Vojvoda i drugi te odlučili da osnuju klub. Njima se priključio i nešto stariji Abdon Čmelić koji je došao za poslovođu Severovog mlina. Čmelićevo ime ostat će zapisano duboko u povijesti nogometa u Peterancu jer je upravo on najzaslužniji za osnivanje nogometnog kluba kojemu daju ime Panonija.

Ime je usvojeno, klub je osnovan. Počinje se pisati povijest nogometnog kluba koji i sto godina nakon osnutka uspješno funkcionira i s ponosnom nosi isti naziv.

Najveći uspjesi u povijesti NK Panonije

U dugoj i bogatoj povijesti Panonije ostalo je zabilježeno da je NK Panonija u sezoni 1974./75. izborila igranje u Zagrebačkoj zoni, gdje se tada natjecao i koprivnički Slaven. Upravo to smatra se jednim od najvećih sportskih uspjeha u povijesti kluba. No NK Panonija se u tom rangu natjecanja uspjela održati samo jednu sezonu.

Posebno će ostati i zapamćeno to da su juniori NK Panonije u sezoni 1983./84. pobijedili u kup natjecanju sve protivnike redom, pa i juniore Dinama rezultatom 1:0. Završnicu turnira juniori Panonije trebali su igrati u Splitu, ali to se nažalost nije dogodilo.

Kada govorimo o najvećim sportskim uspjesima, vrijedi svakako izdvojiti i 1997. godinu kada NK Panonija osvaja naslov u 4. HNL i plasira se u viši stupanj natjecanja, u 3. HNL,u kojem se zadržala tek jednu sezonu. Reorganizacijom liga i novim sustavom natjecanja, NK Panonija je ušla u 1. ŽNL, a isti sustav natjecanja s manjim promjenama održao se sve do danas.

3.png 4.png

NK Panonija – klub velike nogometne tradicije i igračkih imena

Kada bismo samo nabrajali imena igrača koji su s ponosom nosili dres Panonije, a mnogi od njih i godinama, pa i čitavu mladost igrali i borili se svim srcem, bio bi to jako dugačak popis, a opet bi se moglo dogoditi da nekoga greškom izostavimo. Zato ćemo spomenuti samo to da je NK Panonija uvijek igrala zapaženu ulogu u rangu u kojem se natjecala, a bio je to uglavnom tzv. koprivnički podsavez, što je danas županijska liga.

Peteranec je u svojoj 100-godišnjoj tradiciji igranja nogometa bio svojevrsno rasadište dobrih nogometaša; generacije i generacije nogometaša zaslužne su za kvalitetan nogomet koji se igrao u Panoniji, a isto tako brojni su talentirani pojedinci iz Peteranca 
tijekom godina dali veliki doprinos i u drugim klubovima, osobito Slavenu.

NK Panonija danas

Nogometni klub Panonija trenutno se natječe u najvišem rangu nogometa Koprivničko-križevačke županije, stabilan je i uređen klub, zdrave okoline i uvijek
velikih ambicija. Dugi je niz godina bio nepresušni izvor nogometnih talenata i igrača, a u našem su klubu stasala i igrala mnoga poznata imena koja su obilježila nogometnu povijest ovih prostora.

Nažalost, danas, u nekim novim vremenima, vremenima u kojima prevladavaju neki novi interesi, zanimanje mladih za nogometom u selima poput Peteranca znatno je oslabjelo. Ostaje nam svima da se nadamo nekim boljim vremenima i nekoj novoj nogometnoj zarazi.

Obilježena 100. obljetnica NK Panonije

Kako bismo svi zajedno što ljepše obilježili veliku obljetnicu našeg kluba, uprava NK Panonije kroz godinu je priredila brojna događanja. Nogometnim turnirom, revijalnim utakmicama, svečanom sjednicom i raznim zabavnim sadržajem svi zajedno prisjetili smo se crtica iz povijesti našeg nogometnog kluba. 
U subotu 25. lipnja odigrana je revijalna utakmica bivših igrača našeg kluba. Gledatelji su mogli uživati u pregršt lijepih poteza ‘starih’ majstora, koji su pokazali da u njima tinja još mnogo nogometnog žara.

U nedjelju 26. lipnja, održana je svečana sjednica povodom 100. obljetnice NK Panonije. Svečanoj sjednici prisustvovao je velik broj članova i prijatelja našeg kluba. Predstavnik HNS uručio nam je plaketu i uputio iskrene čestitke na ovoj velikoj obljetnici. Prisutni gosti imali su prilike uživati u kratkoj priči o povijesti NK Panonije i govorima naših gostiju. Na kraju svečane sjednice dodijeljene su zahvalnice za izuzetan doprinos NK Panoniji tijekom sto godina njenog postojanja.


Dana 29. lipnja 2022. godine nogometni klub Panonija u svom mješovitom seniorsko/veteranskom sastavu ugostio je selekciju veterana HNS-a povodom proslave 100. obljetnice kluba.