Udruga Sigečko srce

Udruga “Sigečko srce“ aktivno djeluje od 2000. godine i broji osamdesetak članova.
Svih dobnih skupina (od 5 – 88. g starosti).
U udruzi su podjednako zastupljeni muški i ženski članovi.
Facebook: Sigečko srce

Udruga djeluje u nekoliko sekcija

Sekcija za povjesnice i starine

Sekcija za povjesnice i starine, bavi se očuvanjem starih zapisa, običaja, slika, nošnji i druge odjeće tipičnih za Sigetec kroz dalju i bližu povijest. Udruga je 2015.g izdala i knjigu OSVRT NA SIGETEC I STRUGU autora Ivana Berute, koja govori o povijesti Sigeca do pedesetih godina prošlog stoljeća.

Fašenjska sekcija

Fašenjska sekcija djeluje od prvog dana osnivanja udruge i to tako da u vrijeme Fašenjka nastupa u Sigecu te na Koprivničkom Fašniku u organizaciji Turističke zajednice grada Koprivnice i to kao maskirana skupina, u glazbenom djelu manifestacije, te u njenom moderiranju.

Fašenjska sekcija je usto gostovala na brojnim fašničkim manifestacijama u Hrvatskoj i susjednim zemljama kao prepoznatljiva grupa pod nazivom PRAPODRAVCI i kao takva osvojila niz nagrada. 

Sekcija za sport i rekreaciju

Sekcija za sport i rekreaciju, godinama je uz Gruntovčanijadu organizirala i natjecanja u sportskoj rekreaciji za razne udruge, ponajviše udruge žena iz naše županije. Članovi sekcije sudjelovali su na raznim festivalima sportske rekreacije kao i na druženjima te vrste u našoj općini i šire.

Dramska sekcija

Dramska sekcija od 2013. godine djeluje pod nazivom KUD GRUNTOVEC.

KUD Gruntovec je do sada zabilježio oko 400 nastupa u tristotinjak mjesta u Hrvatskoj i Sloveniji. Na repertoaru ima petnaestak predstava i nekoliko manjih skečeva, a svi su rezultat kreativnosti isključivo članova udruge od pisanja tekstova i scenarija, režije, izrade scenografije, izbora i pripreme glazbe, do izrade kostima.

O Društvu

KUD Gruntovec
KUD Gruntovec nastupio je sa svojim predstavama u 13 županija u Hrvatskoj i 9 puta u Sloveniji, a često i u humanitarne svrhe. Svoje predstave više puta izvodio je u društvenom domu u Sigecu i to prvenstveno za vrijeme Gruntovčanijade. Zapaženi su bili i nastupi u TV emisijama, primjerice na Jabuka TV i VTV u Božićnom i Novogodišnjem programu, a djelovanje KUD-a popratili su HRT, RTL , NOVA , te brojni pisni mediji poput Večernjeg i Jutarnjeg lista.

U 2022. godini usto je snimljen serijal Novih Gruntovčana od 10 epizoda čije snimanje je financirala Turistička zajednica Koprivničko- križevačke županije koji se emitira na VTV, You Tube, a uskoro i na Z1. Snimanje je trajalo od veljače do početka srpnja i bilo za članove KUD-a, odnosno glumce, dosta naporno.

Najveća vrijednost djelovanja Sigečkog srca i KUD-a Gruntovec je oživljavanje kultne serije Gruntovčani koja je snimana u Sigecu. S puno entuzijazma i bez ikakvih poticaja sa strane, 2008.g organizirana je prva Gruntovčanijada koja je u Sigecu, na lokacijama snimanja legendarnih Gruntovčana, okupila sve tada živuće glumce, obitelji pokojnih scenarista i režisera, te čak i dio tehničke ekipe. Susret ekipe iz naše kultne serije po prvi puta u tom broju nakon 34 godine od snimanja bio je izrazito emotivan. 

Posebice što je do njega došlo zaslugom jedne neprofitne udruge kao što je Sigečko srce čiji volonteri su uložili puno napora, vremena i organizacijskih sposobnosti da bi osigurali dolazak značajnog broja gostiju, prikupili novac za troškove prijevoza, večeru i poklone. Tom prilikom je napravljen prvi skeč u kojem su korišteni likove iz serije.

Najvažniji glumci Martin Sagner- Dudek, Smiljka Bencet- Regica i NikolaNovosel- Tuna Pišpek dali su veliku podršku glumcima amaterima, te čak postali počasni članovi Udruge Sigečko srce i nastavili dolaziti svake godine na Gruntovčanijadu.

 Kad je 2019. godine preminuo Martin Sagner- Dudek članovi udruge odali su mu posljednju počast na groblju na Mirogoju, te zajedno s Koprivničko -križevačkom županijom sudjelovali u organizaciji komemoracije u Koprivnici. Gruntovčanijada održana te godine bila je posvećena upravo Martinu Sagneru, a manifestaciji su prisustvovali i članovi njegove obitelji s kojima udruga i dalje njeguje prijateljske odnose.

Unatoč velikim obvezama vezanim uz oživljavanje serije Gruntovčani, članovi Sigečkog srca pomagali su ostalim udrugama u selu kod obilježavanja velikih godišnjica i proslava, uključivali se u humanitarne aktivnosti za pomoć obiteljima slabijeg imovnog stanja te u akcije uljepšavanja Sigeca. 

Razvili smo i plodnu suradnju s udrugama iz drugih mjesta, te postali turistički promotori Podravine i Sigeca organizirajući zabavne sadržaje za grupe koje su došle posjetiti mjesto snimanja Gruntovčana.

Povezane Objave

18. Galovićeva pramalet dostojno proslavila punoljetnost kajkavske manifestacije

U subotu 10. lipnja održana je u Galovićevu domu na etno-imanju obitelji Betlehem...

Read More

Osmijeh udruga za terapijsko jahanje

Udruga Osmijeh udruga za terapijsko jahanje Adresa: Fran Galović 140, Peteranec, Croatia,...

Read More