Osnovni podatci

GALOVIĆEV DOM
Kralja Tomislava 37, Peteranec

Datum i godina osnivanja: 04.09 2008.

Kontakt

Predsjednik: Miroslav Betlehem
098 321 710

Detalji

Matični broj: 02457466
OIB: 32745958995MB

Ciljevi

Promicanje hrvatske kulture, lika i djela, prvobitno Frana Galovića kao i drugih istaknutih kulturnih ličnosti te širenje ekološke svijesti o očuvanju prirodnih ljepota rijeke Drave...

 .... kao i prirodnih vrijednosti koje je sam Galović opisivao u svojim djelima.

Dodatne aktivnosti

Proučava i njeguje hrvatsku baštinu, pomaže i potiče suvremena umjetnička i znanstvena nastojanja, promiče osobitosti hrvatskog jezika, organizira prigodne skupove, predavanja, izložbe, koncerte, tribine, pomaže i potiče nastojanja u duhu svoga programa.

Posebno nastojanja svojih članova, surađuje s umjetničkim, stručnim prosvjetnim i ostalim udrugama sličnog djelovanja, radi s mladeži u svim segmentima društva.

Udruga Štovatelja Frana Galovića

Četiri godišnje manifestacije koje evociraju pjesnički Galovićev ciklus Pramalet – Leto – Jesen – Zima sadržan u njegovoj antologijskoj za hrvatsku književnost kajkavskoj zbirci Z mojih bregov koja u cijelosti slavi ne samo mukotrpni ovozemaljski seljački rad na zemlji i vinogradu, već i duhovni metafizički odnos i poštovanje podravskog čovjeka spram života i prirode. Ima li išta ljepše od narodnog spomen – izvođenja Galovićevih pjesama u prirodnom ambijentu njegovog rodnog sela, u ambijentu sela u kakvom je i on odrastao i formirao se kao hrvatski pjesnik i književnik?

Fran Galović bio je hrvatski književnik, rođen u Peterancu. U Zagrebu je studirao slavistiku i filologiju. Za to je vrijeme pokrenuo časopis Mlada Hrvatska. Radio je kao učitelj u II. Gimnazija u Zagrebu. Za njegova su života objavljene 4 knjige: “Tamara” (1907), “Četiri grada” (1913), “Začarano ogledalo” (1913) i “Ispovijest” (1914). Većina njegovih pjesama napisana je na kajkavskom narječju, ali niti jedna od njegovih kajkavskih pjesama nije objavljena za njegova života.

Njemu u čast osnovan je Galovićev dom u Peterancu.
U Galovićevom domu evocirano je djelo pjesnika Frana Galovića.
Manifestacija Pramalet – Leto – Jesen – Zima sadržanog u antologijskoj kajkavskoj zbirci Z mojih bregov.
Na etno-imanju Galovićev dom u njegovu rodnom selu u Peterancu tradicionalno se svake godine slavi rođendan podravskog i hrvatskog pjesnika i književnika Frana Galovića (Peteranec, 20.7.1887. – Radenković, Mačva, 26.10.1914.) uz nezaobilaznu tortu.Ljubitelji Galovićevog opusa svake godine poklanjaju rođendanske poklone biti u obliku recitacija, glazbe, glume i spomen-govora o njegovu značajnom prinosu našoj kulturi.

Svake godine kajkavci iz sjeverozapadne Hrvatske – Novog Virja, Zagreba, Hrženice, Vrbovca, Varaždina, Ludbrega, Đurđevca, Koprivnice i Peteranca prisutni su svećenom događaju. Te PRAMALET svake godine u seoskom ambijentu u hladovini krošnje starog jasena i starog štaglja, asocijativno uređenom na Galovićevo vrijeme, mozaičan program obogačuju brojni ljubitelji kajkavskog jezika, tog za kajkavce najljepšeg jezika na svijetu. Uz sve programe dolazi i JESEN manifestacija Galovićev spomenek – Galovićeva jesen koja je u znaku obljetnice pogibije F. Galovića. Treće je to godišnje okupljanje koje se odvija u spomen na ciklus Pramalet-Leto-Jesen-Zima iz sjajne Galovićeve antologijske kajkavske zbirke Z mojih bregov, najvažnije kajkavske lirske zbirke pjesama u povijesti hrvatske književnosti u 20. stoljeću.

Udruga štovatelja Frana Galovića “Galovićev dom” samostalno djeluje četrnaest godina i do sada je u svom sjedištu održala 50-ak različitih kulturnih događanja. Na prvom mjestu je program “Galovićeva pramalet – leto – jesen – zima” koji je priznat diljem Hrvatske. Rad Udruge prate TV – kuće (npr. HRT – Vijesti iz kulture) i drugi mediji. Predstavnici Udruge prisutni su na kulturnim događajima u Zagrebu te drugim gradovima Hrvatske.

Bemian duet je kantautorski glazbeni duet koji djeluje već 28 godina, a svojoj publici donosi ugodan doživljaj te su svugdje prihvaćeni s oduševljenjem. Najveći dio opusa su uglazbljeni stihovi na kajkavskom idiomu – stihovi Frana Galovića i drugih poznatih pjesnika, ali i kantautora Miroslava Betlehema je objavio knjigu “Hirovita rijeka” koji je ujedno i predsjednik udruge, a prati ga u glazbenom sastavu Ankica Betlehem koja je ujedno tajnik udruge „Galovićev dom“. Nastupi Bemian dueta su vrlo česti u mnogim gradovima diljem Hrvatske, a poneke njihove skladbe izvode se čak i u dalekoj Australiji. Bili su prvi hrvatski glazbenici koji su nakon mirne reintegracije Vukovara nastupili u tom herojskom gradu.

Povezane Objave

18. Galovićeva pramalet dostojno proslavila punoljetnost kajkavske manifestacije

U subotu 10. lipnja održana je u Galovićevu domu na etno-imanju obitelji Betlehem...

Read More

Osmijeh udruga za terapijsko jahanje

Udruga Osmijeh udruga za terapijsko jahanje Adresa: Fran Galović 140, Peteranec, Croatia,...

Read More