Udruga žena „Hrvatsko srce“ Peteranec

Osnovana je 1999. godine.
Predsjednica udruge: Maja Petak

Udruga se bavi raznim aktivnostima a njen cilj je očuvanje, njegovanje i prenošenje tradicije i kulture sela Peteranec.

Vrijednosti koje promičemo su ljubav prema našem selu te snaga za zaštitom ostavštine naših predaka.

Posebnost udruge je u promociji Peteranca kroz prezentaciju mudlina

Udruga je osmislila i organizirala kulturno –zabavnu manifestaciju „Mudilinijadu“ koja se temelji na legendi koja je vezana uz Peteranec.

Mudlinijada je  manifestacija na kojoj se promovira kultura i tradicija, a ima i zabavni karakter.

U njoj učestvuju članice, tu je kulturno umjetnički program, recitacije, muzičke točke. U sam program uključujemo i naše najmlađe kako bi se tradicija prenijela na mlađe naraštaje. Na Mudlinijadi se prije svega promoviraju mudlini koje mnogobrojni gosti imaju prilike kušati.

Gosti su nam članovi lokalne zajednice i ostale Udruge sa kojima surađujemo. Naravno da imamo i veliku podršku Općine i županije.

ŠTO SU TO MUDLINI?

Vrsta tradicionalnog tijesta lokacijski vezanog uz mjesto Peteranec.

Posebnost je u tome što su receptura i način pripreme stoljećima nepromjenjeni. Njihovo ime je usko vezano uz mještane Peteranca.

Na inicijativu udruge, u procesu je zaštita i upis mudlina u nacionalni registar kulturnih dobara RH u kategoriji nematerijalna kulturna dobra.

Jedna od većih aktivnosti u 2022. godini bilo je i snimanje Legende o mudlinima. Odlučile smo realizirati našu ideju te snimiti audio-vizualni zapis o tome „zakaj so peterančani mudlini“.

Sa snimanjem i priprema smo krenule u svibnju. Bilo je puno priprema, traženja lokacija, pripreme odjeće, glumaca..ali sve smo uspjele uspješno odraditi. U snimanju su sudjelovale naše članice te članovi njihovih obitelji. Promocija filma je održana krajem studenog te su istoj nazočili mnogobrojni uzvanici te članovi Udruga sa područja naše Općine.

Cilj snimanja je bio očuvanje naše kulturne baštine. Ovaj audio-vizualni zapis je jedna od stvari koja je potrebna za zaštitu mudlina, a ujedno ostavlja zabilježen trag za kulturu i tradiciju našeg sela Peteranec.

O Udruzi

Danas Hrvatsko srce ima tridesetak članica od kojih je najstarija Zlatica Međimorec kojoj je 76 godina. Najmlađa je dvanaestogodišnja Melani Sataić, no među mladim članicama je i sadašnja tajnica udruge Ivana Budoš. Ona je još kao dijete članica udruge od prvog dana osnivanja, a sve vrijeme glumi i recitira u KUD-u Mudlin.

Hrvatsko srce dobro surađuje s ostalim udrugama s područja Koprivničko-križevačke županije. Organizira likovne kolonije i izložbe slika te književne susrete. U njezinom sklopu djeluje i KUD Mudlin kojemu je cilj očuvati i promicati tradiciju i kulturu Peteranca, njegujući kajkavsko narječje te rad i djelo Frana Galovića. KUD je vrlo uspješan te sudjeluje na raznim natjecanjima lokalnog i državnog karaktera. Njegove članice sudjelovale su na županijskim smotrama glumaca amatera, a najuspješnije i nagrađivane predstave su Učitelj i Soldat. Na državnoj smotri kazališnih amatera u Vodicama, članici i amaterskoj glumici Katarini Herman dodijeljena je nagrada za najbolju žensku ulogu, a ova predstava nominirana je i za kulturnu baštinu.

Valja naglasiti da je KUD Mudlin sa županijskih smotri i natjecanja došao do državne razine. Bili su pozvani i na međunarodni festival glumaca i amatera koji je trebao biti u Crnoj Gori, no zbog Covida se nije održao. U KUD-u je sedam članica, a tekstove za predstave uglavnom piše Vesna Hadelan. Njegove članice rade na promociji Frana Galovića, a prošle godine na Galovićevoj jeseni odigrale su dramu Posljednji prizor.

Članice udruge sudjeluju na svim gradskim i županijskim manifestacijama, a na ovogodišnjoj Picokijadi udruga je u konkurenciji 38 udruga, osvojila prvo mjesto za najkreativnije uređeni izložbeni prostor.

Tradicionalnim kolačima našega kraja članice sudjeluju u Tuhelju na međunarodnom festivalu slastičarstva Interslast. Štefica Lukunić je na Interslastu 2019. godine u zavidnoj konkurenciji od preko devedeset amatera i profesionalaca u kategoriji medene pite osvojila prvo mjesto i zlatnu medalju.

Udruga sudjeluje i na međunarodnom festivalu tjestenine Kompasta, gdje su njezine članice prezentirale mudline te tradicijske kolače, narodnu nošnju i ručne radove.

 Udruga je aktivna tokom cijele godine. Surađujemo sa lokalnom zajednicom, ostalim Udrugama s područja Općine, sudjelujemo na raznim manifestacijama  a sve s ciljem promicanja kulture i tradicije  našeg sela.