Udruga žena Peteranec
i KUD „Fran Galović“ Peteranec

Osnovana 26. prosinca 1986. godine
pod nazivom Aktiv žena Peteranec
Pratite nas na Facebook Grupi ili web stranici

O Udruzi

Na inicijativu gospodina Dragutina Habuša i gospođe Katice Erdec, 26. prosinca 1986. godine osnovan je Aktiv žena Peteranec. Katica Erdec izabrana je za prvu predsjednicu. Kasnije su predsjednice bile još i gospođe Ksenija Podolski,  Biserka Baronić, Darinka Cmrk, Katica Hrženjak, Minka Jakupec i Barica Crnjak. Katica Erdec je ponovo izabrana za predsjednicu 2001. godine te je tu ulogu obnašala do smrti 2020. godine. Od 2020. do 2023, godine predsjednica je bila Marija Betlehem, a 2023. godine za predsjednicu je izabrana Marina Njerš. 1991. godine je Aktiv žena promijenio naziv u Društvo žena Peteranec, a 1997. g. u Udruga žena Peteranec.

Tijekom godina članice Udruge su se uključile u aktivan život sela. Organizirale su ukrašavanje (cvijećem, božićno ukrašavanje) mjesta, čišćenje okoliša u mjestu i mjesnom groblju, proslave Dana žena, okupljanja udruga žena iz cijele Županije, predavanja liječnika i sistematske preglede žena, donirale novac crkvi, školi, potrebitima, za žrtve rata, za bolesne, zbrinule su izbjegle i prognane tijekom domovinskog rata, kupile suđe za 300 osoba, organizirale dane mode, kulturne manifestacije i surađivale s mjesnim udrugama, društvima, Općinom i Županijom.

Ugostile su poznate glazbenike, Ivicu Šerfezija i Zlatne dukate, te glumce, Vida Baloga, Vedrana Mlikotu, Davora Dretara, književnika Dragutina Tadijanovića, brojna folklorna društva i ansamble.

Jedna od najvažnijih manifestacija koje su pokrenule i organizirale je tribina u sklopu Svečane akademije povodom 100 godina rođenja Frana Galovića. Ta manifestacija može se nazvati pretečom Galovićevih jeseni.

1999. godine u sklopu Udruge žena Peteranec osnovano je Kulturno umjetničko društvo „Fran Galović“ Peteranec. U rekonstrukciji nošnje pomogla je etnologinja Vesna Peršić Kovač. Prvi voditelj folklorne grupe bio je Božo Sabolić. Koreografije su još postavljale Nada Šešić, Marija Rodek, Katica Erdec i trenutna voditeljica Marina Njerš.

Udruga žena Peteranec nošnja
Udruga žena Peteranec izložba

Prvi tamburaški sastav koji je pratio plesače bio je TS Peharček iz Đelekovca s voditeljem Ivicom Petakom, a kasnije su svirali tamburaški sastav iz PŠ Hlebine (voditelj Josip Ružić), pa TS Zgubidani, TS Netopiri, TS Tamburaši bez imena (s voditeljima Dinom Ciganekom i Nikolom Posavcem). 

Prvi folklorni nastup bio je 2000. godine na tradicionalnoj manifestaciji Valentinovo u Peterancu. Te su godine započeli i svoja sudjelovanja na županijskim smotrama. Kudovci su plesali na Drnjanskom tancu, Rasinjskom vuzmu, Vuzmenom pondeljku, Križevačkim štatutima, Podravskim motivima, Picokijadi, Crvenim makovima, Ivanečkim kresovima, Vinkovačkim jesenima, Brodskom kolu, Đakovečkim vezovima, Baranjskom bećarcu, na Danima zelja, na smotrama u Velikoj Pisanici, Pribislavcu, Jalžabetu, Kalinovcu, Sigecu, Legradu, Virju, Novigradu Podravskom, Đelekovcu, Goli, Bibinju, Gundincima, Glogovcu, Severinu, Ivanjskoj, Desincu, Topolju, Sv. I. Žabno, Drnju, Zagrebu, Ivanić Gradu i Ravnoj Gori.

Sudionici su međunarodnih smotri Pražske Folklorni Dny u Pragu, “Makedonsko sonce” u Ohridu, Citta eterna u Rimu, IV. Summer Arts Festival u Krakowu, Busojaras Mohacs Buso festival u Mohacsu, Folklorni festival u Montecattini Termama, te manifestacija DravaGastroLoby u Barcsu i Andere lander – andere speisen u Salzburgu.

Dječja folklorna grupa sudjelovala je na Državnoj smotri dječjih folklornih grupa u Kutini.

Etno grupa promiče kulturnu baštinu Peteranca na brojnim manifestacijama, predavanjima, radionicama, izložbama.

 

Društvo je organizator tradicionalne smotre folklora Peteranski šlingeraj na kojoj su ugostili oko četrdeset folklornih društava iz cijele Hrvatske. Tijekom godina u Peterancu su gostovale folklorne grupe iz svih dijelova Hrvatske (Koprivnica, Drnje, Hlebine, Đelekovec, Glogovac, Gola, Ždala, Molve, Koprivnički Ivanec, Ludbreg, Pribislavec, Đurđevac, Kumrovec, Kalnik, Severin, Šemovci, Zagreb, Križevci, Novo Čiče, Novigrad Podravski, Desinec, Gundinci, Podravske Sesvete, Samobor, Đurđic, Donja Stubica, Mali i Veliki Zdenci, Otrovanec, Šiškovci, Beretinec, Jalžabet, Sirač, Miklouš, Sv. I. Žabno, Veliki Poganec, Kalinovac, Štrigova, Beletinec, Barilović, Legrad, Donja Dubrava, Kloštar Ivanić, Koprivnički Bregi, Virovitica, Donji Vidovec, Prugovec, Bibinje, Ivankovo, Obreška, Velika Horvatska, Zagorje Ogulinsko, Delovi, Velika Pisanica). Neke od njih i više puta, a iz nekih mjesta i nekoliko različitih društava.

U sklopu Galovićeve jeseni tradicionalno sade stablo kestena u čast velikom Franu Galoviću.

2005. godine društvo dobiva Županijsko priznanje za doprinos kulturi. Priznanje je uručio tadašnji Predsjednik Republike Hrvatske gosp. Stipe Mesić. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ugostila je 2017. g. predstavnike društva kao promicatelje kulturne baštine Republike Hrvatske.

Udruga žena je inicijator zaštite i stavljanja umijeća izrade bijelog peteranskog veza – filea na listu nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.

Organizatori su brojnih izložbi te su sudjelovali na mnogima. Jedna od prvih gdje su sudjelovali bila je izložba ručnih radova na Tjednu kajkavske kulture u Krapini 1987. godine. Od tada su organizatori ili suorganizatori više od trideset izložbi ručnih radova, etno predmeta, fotografija, slika. Neke od izložbi su Iz snehine škrinje, Ove ide v lov, Bakina kuhinja, Ako očeš gospon biti, moraš dobro stolca zgreti, Ruka ruku mije, obraz obadvije, Stolek, prestri se!, To se ti prejde, Peteranski bijeli vez – Umijeće i tehnika, Zvezdari, Okusi, mirisi i zvuci jeseni, Na glavi je robec crleni, Snočka sam se zaručila, Želi smo žito i pšenicu, Tiha voda brega gloda, Vez kao slika, Reci mi to vezom, Priča o jastuku. Gđa. Vesna Peršić Kovač, 2022. godine napisala je knjigu To se ti prejde u izdanju Udruge žena Peteranec o održanim izložbama. Aktivno surađuju s djelatnicima Muzeja grada Koprivnice. Osim izložbi u Galeriji Ivana Sabolića i Muzeju grada Koprivnice, izlažu u Galeriji naive u Hlebinama, Muzeju Križevci, Muzeju paške čipke na Pagu, u Gimnaziji „Fran Galović“ Koprivnica, u Goli, Novigradu Podravskom, Novom Marofu te na svim županijskim manifestacijama.

Gostovali su u emisijama HRT – a Dobro jutro Hrvatska, Treća dob, Hrvatska uživo, Lijepom našom u Križevcima, a snimili su i priloge o nekoliko božićnih običaja za HRT koji su emitirani u Županijskoj panorami i na HRT4. Inicijatori su i snimanja videa o žetvenim običajima u Peterancu te o fileu.

Udruga žena je izdala i knjigu Zableni zvoni – Kulturna baština Peteranca, autorice Marine Njerš.

Članice Udruge držale su radionice filea za djecu i odrasle, radionice božićnog nakita, cvijeća od krep papira, radionice i predavanja o tradicijskim igrama i igračkama, običajima, pisanicama, nošnji, pripremi hrane. Radionice su održane u Galeriji Mijo Kovačić i Muzeju grada Koprivnice u Koprivnici, Galeriji naive u Hlebinama, u DV Lastavica Peteranec, PŠ Frana Galovića Peteranec, OŠ Fran Koncelak Drnje, Gimnaziji „Fran Galović“ Koprivnica, prostorijama udruge.

Putovale su na izlete u Logarsku dolinu, Hrvatsko Zagorje, Daruvar, Rogašku slatinu i Jelenov greben, Zagreb, Čakovec, Rastoke, Slunj, Mariju Bistricu, Trsat, Rijeku, Fužine, Crikvenicu, Slavoniju, Mariazell.

Tijekom svih ovih godina postale su istinske čuvarice kulturne baštine mjesta Peteranec i prepoznatljiv brand sela.

Povezane Objave

Manifestacija „Barbara – prikaz dostignuća” ponovno održana u ergeli Galop u Peterancu

I ove je godine ergela Galop iz Peteranca ugostila manifestaciju „Barbara – prikaz...

Read More

ŠRK Ivan Generalić Sigetec kupio čamac

ŠRK Ivan Generalić iz Sigeca je za potrebe svakodnevnog rada, natjecanja, ali i mogućih...

Read More

U VRBOVCU NA POETSKOJ VEČERI UZ VALENTINOVO GOSTI VEČERI BEMIAN DUET/ 12.2.2024.

U Narodnoj knjižnici u Vrbovcu 12. veljače 2024.uoči Valentinova u organizaciji Udruge...

Read More