UDRUGA HRVATSKIH BRANITALJA - DRAGOVOLJACA DOMOVINSKOG RATA OGRANAK PETERANEC

Predsjednik: Stjepan Turi
Sjedište: Općina Peteranec, Matije Gupca 3
Udruga broji više od 70 članova.

Pozivamo sve branitelje da se uključe u rad udruge koji to žele.
Naš rad prepoznala je Općina Peteranec, Općina Gola i Koprivničko križevačka županija, Ministarstvo hrvatskih branitelja te privrednici i ugostitelji s naše županije.
UHBDDR Ogranak Peteranec svake godine odradi i do 15 projekata godišnje.

O Udruzi

Udruga hrvatskih branitelja i dragovoljaca domovinskog rata osnovana je na inicijativu branitelja iz općine Peteranec 2007. godine. Prije osnivanja na podrućju općine Peteranec djelovala je udruga PODRAVINA od 1993. do 2007. godine. Kako nije bilo mogućnosti financiranja iz Općinskog proračuna prišlo se traženju udruge koja ima pravni status i koja je po imenu i po radu povoljnija.

U proljeće 2007. godine donosi se odluka o osnivanju nove udruge te svi članovi, njih 11 podržavaju prijedlog predsjednika Turi Stjepana, da se priđe osnivanju nove udruge. U prosincu formira se inicijativni odbor, te se nakon razgovora sa središnjicom UHBDDR-a dana 10. prosinca 2007. godine, u Hrvatskom Vatrogasnom domu u Peterancu održava osnivačka skupština UHBDDR-a ogranak Peteranec.

Na osnivačkoj skupštini sudjeluje dvadesetak branitelja, te se bira predsjednik i članovi predsjedništva, nadzorni odbor i povjerenstvo za članstvo.

Za predsjednika izabran je Stjepan Turi, a za dopredsjednika Branislav Blažek, tajnik Nino Blažotić te članovi predsjedništva Stjepan Dukarić rizničar, Tomislav Kukec, Ivan Šestak, Čanji Stjepan i Zdravko Mihac.
Gosti na osnivačkoj Skupštini su tajnik središnjeg odbora gospodin Franjo Pavičić, tajnik i koordinator g-din Mirko Rukavina.

Na osnivačkoj skupštini donosi se plan i program rada UHBDDR-a ogranak Peteranec, te financijski plan i smjernice daljnjeg djelovanja ogranka.
Od 2008 godine udruga ulazi u Općinski proračun, te 2009. godine dobiva na korištenje podrumske prostorije koje sama uređuje, a 2013. godine dobiva nove prostorije. Ciljevi programa udruge su vrednovanje digniteta domovinskog rata te svakog branitelja i člana njihovih obitelji .

Iz godine u godinu UHBDDR-a ogranak Peteranec povećava članstvo i surađuje sa udrugama branitelja i civilnim udrugama. Sudjeluje na sportskim druženjima gdje ima zapažene rezultate te postaje jedna od aktivnijih braniteljskih udruga na području koprivničko križevačke županije.
Do sada imali smo pokroviteljstva predsjednice RH, predsjednika Hrvatskog sabora RH, predsjednika vlade, ministra obrane i ministarstva hrvatskih branitelja

Najveći projekat i uspjeh ogranka je održavanje MEMORIJALNOG SUSRETA HRVATSKIH DRAGOVOLJACA I BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA u spomen na poginulog Miroslava Blažeka, te nestale hrvatske branitelje Željka Hojsaka i Dražena Takaća, i sve umrle hrvatske branitelje. 

Do sada održano je jedanaest memorijala na kojem sudjeluje sve više braniteljskih udruga sa područje cijele Republike Hrvatske od Vukovara, Iloka, Tovatnika, Feričanaca, Virovitice, Koprivnice, Križevaca, Varaždina, Zagreba, Jastrebarskog, Duge Rese, Otoka Ivanića, Crne Mambe, Karlovca, Sv. Nedelje, Sv. Đurđa, Molvi, Gornje Rijeke, Kastva, Dubrovnika, Varaždinskih Toplica.

2022. godine posjetili su nas visoki uzvanici: izaslanik ministra hrv. branitelja Dinko Tandara, izaslanica predsjednika UHBDDR Marija Kronja, predsjednik županijske skupštine Damir Felak, načelnici Općine Peteranec i Općine Gola kao i počasni članovi udruge Stjepan Milinković i Krešimir Matijašić, te predstavnici udruga iz općine Peteranec. 2022. godine bilo je 41 braniteljskih udruga, kao i preko 350 sudionika.
2022. obilježavamo i 15 godina postojanja i rada UHBDDR Ogranak Peteranec.

Imali smo suradnju sa Konjičkim klubom Koprivnica u suorganizaciji oko održavanja konjičkog preponskog jahanja Croacia kupa za Dane Travnjaka.

Jedan od projekata je i podjela ribica na Veliki petak, povodom Uskršnjih blagdana. Svakom članu je podijeljen paket za Uskrs (5 kg brašna, 1 kg ribica,1 l ulja ). Podijela ribica članovima i mještanima za Badnjak. Palenje lampaša 18.studenog za Dan siječanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

UHBDDR Ogranak Peteranec sudjeluje i ostvaruje suradnju sa drugim udrugama sa područja cijele Republike Hrvatske.

Svima vama o srca se zahvaljujem što ste se odazvali i prepoznali naš rad i nastojanje da ne zaboravimo gdje smo bili i što smo danas. 
Zavaljujem svim sponzorima koji su pomogli u organizaciji memorijala, udruzi žena Peteranec na pomoći u podvorbi, načelnicima Općine Peteranec, Gola, županiji, središnjici naše udruge, Ministarstrvu hrvatskih branitelja, 
te svima koje sam nenamjerno izostavio. HVALA!

Povezane Objave

U VRBOVCU NA POETSKOJ VEČERI UZ VALENTINOVO GOSTI VEČERI BEMIAN DUET/ 12.2.2024.

U Narodnoj knjižnici u Vrbovcu 12. veljače 2024.uoči Valentinova u organizaciji Udruge...

Read More

ČLANOVI ŽUPANIJSKE UDRUGE INVALIDA POSJETILI GALOVIĆEV DOM/ 1.10. 2023.

Članovi Udruge invalida Koprivničko-križevačke županije posjetili su u petak 1. listopada...

Read More

EDUKATIVNA RADIONICA O STATUSNIM PRAVIMA HRVATSKIH BRANITELJA

P O Z I V N I C A                    POZIVAMO SVE HRVATSKE BRANITELJE SA PODRUČJA KOP. –...

Read More