Otvorena 28. Galovićeva jesen

Otvorena 28. Galovićeva jesen

Danas je u prostorijama Galerije Ivan Sabolić u Peterancu održano svečano otvorenje 28. Galovićeve jeseni. Nakon desetak godina izbivanja ova se manifestacija, odnosno njeno otvorenje, vratilo u Peteranec, rodno mjesto Frana Galovića.
 
Na otvorenju su se okupljenima obratili načelnik Općine Peteranec Ivan Derdić, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin te predstavnik koprivničkog ogranka Društva hrvatskih književnika Darko Pernjak. U svome govoru načelnik Derdić još jednom je istaknuo važnost povratka Galovićeve jeseni, ali i značaj koji Fran Galović ima za Općinu.
 
– Ponosan sam što smo nakon dugi niz godina Galovićevu jesen vratili u njegovo rodno mjesto Peteranec, a posebno mi je zadovoljstvo što je nakon dugo vremena organizacija same manifestacije jedinstvena i bez nepotrebnih razdvajanja. Pronađen je zajednički jezik među svim uključenim udrugama i sudionicima te nema više podjela nego je prisutno zajedništvo i želja za njegovanjem ostavštine jednoga od najvećih književnika u hrvatskoj povijesti, onako kako to on zaslužuje. Ovim putem želim istaknuti, ali i zahvaliti svima onima koji su prije 28. godina pokrenuli ovu manifestaciju u spomen Franu Galoviću. – istaknuo je načelnik Derdić.
 
Udruge s područja Općine pripremile su prigodan kulturno umjetnički program. Zoran Crnčić izveo je pjesmu “Višnje” Frana Galovića dok je KUD Mudlin izveo kratku kazališnu crticu naslova “Posljednji prizor”. Bruno Kašić odrecitirao je pjesmu “Crn-bel”, a Bemian duet izveo je pjesmu “Pesma s drugoga brega”. Program je zaključio Kristijan Gaži pjesmom Frana Galovića “Jesenski veter”, a prije same izvedbe Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici poklonio je Sabrana djela Frana Galovića udrugama žena i KUD – ovima iz Peteranca te područnoj školi Fran Galović Peteranec.
 
28. Galovićeve jeseni službeno je proglasio otvorenima zamjenik župana Ratimir Ljubić.
U sklopu Galovićeve jeseni otvorena je i prigodna izložba Udruge žena Peteranec pod nazivom “Reci mi to vezom”.
 
Nakon službenog dijela protokola uzvanici su se podružili u dvorištu Kapetanije uz kestene i mošt koje su za njih pripremili članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Peteranec.
 
Spomenimo još kako su prije službenog otvorenja Galovićeve jeseni položeni vijenci kod spomenika Franu Galoviću ispred Kapetanije.
 
Cijeli program 28. Galovićeve jeseni možete naći na sljedećem linku: https://galoviceva-jesen.eu/program